Obilježene 142 godine Nevesinjske puške – ustanički hici promijenili kartu Evrope

NEVESINJE – Parastosom i polaganjem vijenaca u Krekovima, kod spomenika junacima koji su podigli “Nevesinjsku pušku”, završeno je obilježavanje istorijskog događaja koji je pokrenuo “Istočno pitanje”, nakon kojeg su na “Berlinskom kongresu” Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost.

FOTO: Moja Hercegovina

Današnjem obilježavanju prisustvovala je Nataša Gligorić, praunuka nevesinjskog harambaše Pera Tunguza, koja je istakla da su njeni preci svjesno žrtvovali sebe kako bi donijeli dah slobode u krajeve koji su bili potlačeni.

Nataša Gligorić (FOTO: Moja Hercegovina)

“Ustanak koji je podignut na ovome mjestu prerastao je u Hercegovači ustanak. Pero Tunguz, moj pradjed, rođen je nedaleko odavde, u selu Slivlja. On je svoj život posvetio borbi za slobodu svoga naroda. Bio je vođa prve i druge Nevesinjske puške, a u poznim godinama se javio kao dobrovoljac i učestvovao je u Prvom svjetskom ratu. Izdržao je Albansku golgotu, borio se na Solunskom frontu, a neposredno nakon rata, izmučen teškim izbjegličkim i ratničkim životom, preminuo je u Trsteniku”, rekla je Nataša Gligorić.

Narodni poslanik Vukota Govedarica rekao je da nakon svih istorijskih previranja nije teško zaključiti da su Srbi uvijek tragali za slobodom.

Vukota Govedarica (FOTO: Moja Hercegovina)

“Danas stojimo na mjestu koje svjedoči i jasno pokazuje koliku žrtvu su dali Srbi iz Nevesinja i Hercegovine tražeći ono što im je tada pripadalo, ono što danas svi zajedno moramo da branimo. Danas imamo razloga da, zajedno sa potomcima, budemo ponosni na sve te ljude koji su prije tada krenuli putem slobode”, rekao je Govedarica.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da su 142 godine prošle od dana kada su u Krekovima ispaljeni ustanički hici koji su promijenili kartu Evrope.

“Naši Hercegovci koji nisu tada imali ništa su uz malu, sakrivenu pomoć Srbije i Crne Gore podigli su ustanak i izborili se da otomansko carstvo ode sa ovih prostora. Nakon toga su došli drugi zulumćari, ali svi su ratovi za slobodu, pa i ovaj prethodni, bili inspirisani Nevesinjskom puškom“, rekao je Avdalović.

Vijence na spomenik hercegovačkim junacima položili su izaslanici predsjednika i Vlade RS, predstavnici republičke i opštinskih boračkih organizacija, predstavnik ,Republika Srpska puka, te udruženja koja baštine tradiciju Odbrambeno-otadžbinskih ratova.

Kako je bilo na sinoćnoj Svečanoj akademiji posvećenoj junacima tri “Nevesinjske puške” pogledajte ovde.

Ljubiša Bukvić

Autor