Obična neobična veče na nevesinjskom Vjenčacu (FOTO)

NEVESINJE – Okupljeni pod zvijezdama ispred Crkve velikomučenika Georgija na Vjenčacu, pjesnici i književnici iz Republike Srpske i regiona su, u organizaciji „Kulturnog kruga Nevesinje“, po drugi put održali kulturnu manifestaciju „Obično neobično veče”.

FOTO: Moja Hercegovina

Kulturnu manifestaciju koja polako prerasta u tradiciju nevesinjskog ljeta otvorili su moderatori i učesnici Biljana Ristić, slikarka, pjesnikinja  i predsjednica „Kulturnog kruga”, te pjesnik i romanopisac Velibor Šipovac.

Oni su pozdravili ljubitelje kulture i umjetnosti rekavši da „Kulturni krug” postoji da bi Nevesinju dao ono što mu pripada u kulturnoj sferi, kao što je to bilo u doba Svetog Save, kada su ovde prvi put potpisani sporazumi sa Mlečanima i Dubrovnikom.

Večeras su nastupali i primili priznanja poetski i prozni stvaraoci, naučnici i umjetnici, a učesnici su postali počasni članovi „Kulturnog kruga”.

(FOTO: Moja Hercegovina)

Umjetničko veče svojim stihovima je otvorio Duško Milunović, a slijedili su ga Božidar Glogovac, Dragutin Papović, Novica Telebak, Čedo Baćević, Sreten Vujković, Mitar Đerić i već pomenuti Velibor Šipovac i Biljana Ristić, dok je Dobroslav Ćuk zbog privatnih razloga bio spriječen da učestvuje.

Nevesinjskom knjževniku Momčilu Golijaninu je uručena nagrada za životno djelo i „Zlatno pero”.

Za doprinos u slikarstvu priznanje je posthumno dodjeljeno Radovanu Batu Radojičiću, dok je Miodragu Mići Čokorilu priznanje posthumno dodjeljeno za doprinos u svijetu humora i satire.

Zahvalnice za društveni angažman i djelovanje u sferi kulture uručene su novinaru i književniku Dragomiru Grahovcu, Crkvenoj opštini Nevesinje i Osnovnoj školi „Risto Proroković”.

Kulturni krug od ove godine djeluje kao dobrovoljno i nepolitičko udruženje, okupljeno da organizuje kulturne aktivnosti sa svrhom povezivanja i saradnje pojedinaca i organizacija koje se bave kulturom, te sa ciljem jačanja kulturnih osnova, međusobnog druženja i okupljanja.

Ljubiša Bukvić

Autor