Nevrijeme u Evropi: Ima mrtvih, hiljade bez struje (VIDEO)

U olujnom nevremenu koje od jutros traje u srednjoj Evropi sa udarima vetra i od 160 kilometara na sat, poginula su dvojica vozača na zapadu Poljske, a u Češkoj muškarac i žena na ulici kada se na njih obrušilo drvo.

FOTO: Tanjug

Na sjeverozapadu Poljske je poginuo vozač kada je naletio na oboreno drvo na putu, a na zapadu u regionu Opola, vjetar je srušio drvo na automobil u kome je vozač poginuo na mjestu a suvozač je povrijeđen.

U Češkoj, na jugu zemlje, poginuo je muškarac kada je udar vetra oborio na njega na ulici drvo, a na isti način je poginula i jedna žena na istoku zemlje. Vlasti u Poljskoj i Češkoj mole građane da ne izlazi bez prijeke potrebe jer oluje “Gregor” još jača sa zapada, a očekuje se da će olujno nevrijeme početi da jenjava tek večeras.

U luci Gdanjsk na Baltičkom moru zabranjen je ulazak na groblja i u gradske parkove a u češkoj prijestolnici Pragu je danas zbog bezbjednosti ostao zatvoren Zoološki vrt.

Poljska vatrogasna straža poslala je zbog nevremena samo od ovog jutra u 1.200 intervencija vatrogasce i spasioce a oluja je oštetila i cijevi u terminalu za tečni gas, saopštio je portparol Poljske vatrogasne straže Pavel Frontčak, javlja televizija Polsat.

Orkanski vjetar oborio je dio metalnog krova terminala u Švinoujšću na gasovod i oštetio ga, ali gas nije curio u većim količinama, saopštio je portparol Gaz-Sistema kome pripada terminal, Tomaš Pjetrašenjski.

I u Poljskoj i u Češkoj zbog pokidanih vodovova i havarija mreže, bez struje je ostalo više od 100.000 ljudi.

Željeznički saobraćaj u obje zemlje odvija se otežano zbog oborenog drveća i granja na prugama a nevrijeme sa pljuskovima prouzrokovalo je i blago povećanje vodostaja na poljskim i češkim rijekama.

Snažni vjetrovi nanijeli su i veliku štetu u Slovačkoj, a zbog oluje je zatvoreno groblje u Bratislavi. Vlasti su pozvale ljude na oprez prilikom posjeta grobljima za blagdan Svih svetih.

U Berlinu je jedna osoba teško povrijeđena uslijed pada građevinske skele, javlja dpa. Deutsche Bahn je zatvorio brojne linije u sjevernom i središnjem dijelu zemlje, prema mnogim gradovima poput Bremena, Hamburga, Berlina, Drezdena i Lajpciga.

U Hamburgu je rijeka Elba probila nasipe, a službe se bore da spriječe poplavu najbližih područja. Zbog vjetra je na dva i pol sata bila odgođena fudbalska utakmica u Dresdenu između Dinamo Drezdena i Ajntrahta.

Oluja “Havier”, koja je pogodila Njemačku početkom mjeseca, odnijela je sedam života.

Autor