Nastavljaju se radovi na Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju

NEVESINJE – Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju sagrađena je davne 1887. godine i nalazi se na listi Nacionalnih spomenika BiH. Od 2006. godine, kada se počeli radovi na  sanaciji i uređenju učinjeno je mnogo, a trenutno se radi na saniranju pukotina na zvoniku kako bi se obezbjedila sigurnost, ali i dugovječnost objekta, kaže nevesinjski paroh Zoran Ilić.

Ilić kaže da je teško sagledati sve radove koji su učinjeni od 2006. godine, da je u njih uloženo više od 300.000 maraka i da se osim radova na samom objektu pristupilo, gotovo potpunom, uređenju porte i parohijskog doma.

“Početni radovi unutar crkve bili su estetski, sa ciljem da zamjenimo sve što je bilo dotrajalo. Kada je uklonjen stari malter i nanesen novi kao podloga za freske vidjelo se da vlaga prodire u crkvu. Tada smo konsultovali Institut za građevinarstvo i Mr Radovana Beleslina koji je, između ostalog, vršio sanaciju tvrđave “Kastel”. On je 2013. godine završio projekat sanacije u kojem su predviđeni radovi koji se trenutno vrše”, kaže Ilić.

Nakon pjeskarenja (čišćenje površina mlazom abrazivnih matreijala) trenutno se vrši bušenje kamenih blokova zvonika koji su ispucali, kako bi se ojačali metalnom konstrukcijom i kako bi objekat bio statički bezbjedan.

“Zvonik je ispucao, najvjerovatnije, zbog vlage koja prodire u strukturu kamena i nakon zamrzavanja dolazi do širenja pukotina. Bilo je planirano da se, kamen po kamen skine dio zvonika i da se on ponovo sazida kada se otklone oštećenja, ali kako je kamen neoštećen u gornjem dijelu odlučili smo se na korištenje šipki od prokroma koje će oštećeni kamen držati kao jedinstvenu cjelinu. Na njih će ići kameni čep i spoljni izgled se neće narušiti”, smatra Ilić.

On kaže da će radovi koji se izvode ove godine koštati oko 40.000 maraka, a da sredstva obezbjeđuju uglavnom od vjernika koji godišnje daruju 10 do 12 hiljada maraka kroz priloga za crkvu.

“Nakon završetka ovih imamo još planiranih radova, a njihova vrijednost je preko 200.000 KM. Narod u Nevesinju ima taj običaj da redovno daruje novac za crkvu i značajan dio radova je realizovan od tih sredstava. Imamo i ljude koji šalju priloge iz inostranstva. Lokalna preduzeća su nam mnogo pomogla u prethodnim godinama u materijalu i radovima, HET koji nam je ustupio mašinu za pjeskarenje i opština Nevesinje koja pomaže sredstvima iz budžeta”, kaže Ilić.

Planirano je još radova u unutrašnjosti crkve, a Ilić kaže da su prioriteti završetak freskopisa, zamjena kamene podloge, ili njeno prilagođavanje kako bi se moglo ugraditi podno grijanje.

“Uradicemo i neke nove detalje unutar crkve da uljepšamo prostor, testirati drvenu površinu na horskoj galeriji i prema potrebi je izmijeniti. Moramo u narednom periodu i prostor za paljenje svijeća izdvojiti iz crkve jer dim svijeća tamni freske, a neka nominalna ideja je da se u porti izdvoji prostor za paljenje svijeća”, zaključuje Ilić.

Ljubiša Bukvić

Autor