Medvjed napada pčelinjake kod Gacka

GACKO – Malobrojne stanovnike Zagradaca uznemirio je nepozvani gost. Naime, medvjed se tokom nekoliko proteklih noći ustremio na njihove  pčelinjake.

Ilustracija (Foto: Opština Berkovići/arhiv)

„U mom pčelinjaku je razbio jednu košnicu”, kaže Slavko Milović, domaćin iz ovog sela, i dodaje da je to bio alarm da ostale pčele mora sklanjati, pa je košnice izmjestio u Avtovac, piše Radio Gacko.

Dvojici njegovih komšija  Mladenu i Ristu medvjed je uništio desetine košnica. Milović kaže: „Ovo je medvjed specijalac, ne može ga spriječiti ni bodljikava žica, niti tzv. električna  čobanica, u namjeri da dođe do pčela i meda. Preskače žicu ako je postavimo nisko, a ako žicu zategnemo malo visočije, on se jednostavno provuče ispod“, tvrdi Milović.

Svega sedam-osam stanovnika, koliko ih ukupno živi u ovom selu, nemoćni su da se suprostave medvjedu koji se ovdje pod Babom planinom odomaćio.

Ne pomažu ni video zapisi, niti fotografije na kojima se jasno vidi kako medvjed razbija košnice, jer je riječ o zaštićenoj divljači. Za sada ne napada stoku, niti ljude, ali nikad se ne zna.

U našem narodu se kaže „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“, a mještani Zagradaca se pitaju kakva li će biti ćud medvjeda „specijalca“.

Autor