Konferencija beba u Trebinju: Predsjedništvo beba ove godine sa dva člana

TREBINjE – Teodora Popovac najmlađa je beba koja je učestvovala na Konferenciji beba koja je održana večeras u Trebinju. Teodora je rođena 5. juna ove godine i pored toga što je najmlađa, ona je ujedno i beba sa najviše braće i sestara. Ove godine, umjesto tri člana, Predsjedništvo beba će imati dva člana – Teodoru Popovac i najstariju bebu – Teonu Kašiković koja danas proslavlja prvi rođendan.

Po pravilu, Predsjedništvo beba čine tri člana – najstarija, najmlađa i beba sa najviše braće i sestara.

Majka najmlađe i bebe sa najviše braće i sestara Marina Popovac kazala je da je velika sreća imati mnogo djece, te je poručila svim majkama da rađaju.

„Ovo je veliko bogatstvo. Imam dvije curice i pet sinova. Malo je teško, ali dobro, sve se stigne. Svake godine se družimo na konferenciji i zaista nam je zadovoljstvo“, kazala je Marina.

Teodora Popovac sa porodicom (Foto: Moja Hercegovina)

Učesnike konferencije obradovali su brojni sponzori manifestacije koji su za najmlađe spremili prigodne poklon pakete.

Na Trgu slobode u Trebinju, gdje je održana konferencija, večeras je bilo veselo – djeca su uživala uz pjesme koje su pjevali učesnici ovogodišnjeg festivala „Zvon zvonke pjesme“, a veče su igrom uveličali najmlađi članovi Plesnog kluba „Maris“.

Najstarija beba Teona Kašiković (Foto: Moja Hercegovina)

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je ovo najljepša i najznačajnija manifestacija u Trebinju, te naglasio da na ovaj način Grad Trebinje pruža podršku roditeljstvu.

„Imajući u vidu značaj nataliteta, Grad Trebinje je donio odluku o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, s ciljem da što veći broj bračnih parova uključimo u postupak vantjelesne oplodnje. Donijeli smo novu odluku o novčanoj naknadi za novorođenu djecu, uvažavajući socijalni status porodice. Primjena počinje od 1. jula ove godine i naknade će  iznositi i do 1.000 KM. Donesena je odluka o davanju naknada nezaposlenim majkama porodiljama za treće, četvrto i svako naredno dijete u narednih 12 mjeseci“, pojasnio je Ćurić.

Konferenciju beba organizuje Grad Trebinje u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, a ove godine bile su prijavljene 64 bebe.

Nikolija Bjelica

Autor