Kineska ambasadorka posjetila udruženje „Moja nada” iz Nevesinja

NEVESINJE – Mališani i osoblje Dnevnog centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama ,,Moja nada” iz Nevesinja danas su ugostili ambasadorku NR Kine u BiH, Čen Bo, te kroz igru, pjesmu i recitacije iskazali zahvalnost kineskoj ambasadi koja je donirala oko deset hiljada maraka za renoviranje prostorija, nabavku edukativnih igračaka i logopedskog aparata.

IMG_9054
(Foto: Moja Hercegovina)

Članovi udruženja su se zahvalili supruzi Mladena Ivanića, kao i Nataši Zirojević, šefici kabineta srpskog člana predsjedništva BiH, koje su im omogućile kontakt sa Ambasadom NR Kine. Ispred udruženja su uručene zahvalnice gostima, sa željom da se uspješna saradnja nastavi.

Iz udruženja su istakli da su osnovani 2003. godine sa ciljem da se pomogne djeci sa posebnim potrebama i da trenutno okupljaju 54 kategorisana lica kojima se omogućava stručna pomoć i sa ciljem da im se omogući što kvalitetnije odrastanje i socijalizacija.

Kulturnim programom koji su priredili za goste iz ,,Moje nade” su još jednom poručili da ne žele diskriminaciju. Pričom o dva Nevena, jednake starosti ali različitih fizičkih potreba mališani su poručili da snaga, volja i druženje ne poznaju granice, dok su pjesmom ,,ne rugaj se” poslali jasnu poruku koliko ih boli svaka pogrdna riječ i loša gesta.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Ambasadorka NR Kine se zahvalila gostima rekavši da joj je zadovoljstvo što je danas u Nevesinju i što je u prilici da pomogne rad centra.

,,Naša zemlja je daleko od BiH, ali Kina je samo malo veća nego vaša bašta. Da se figurativno izrazim, u našoj bašti takođe raste različito cvijeće, ali svaki cvijet obasja isto sunce. Mi moramo da zajednički radimo, moramo da je dijelimo ljubav širom svijeta jer ljubav ne poznaje granice. Djeco zapamtite da i u Kini postoje djeca poput vas, ali isto kao i kod vas, i u Kini postoje tate, mame i ljudi koji vas mnogo vole”, rekla je ambasadorka Kine koja je djeci iz udruženja podjelila plišane pande.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da će opština nastaviti da pomaže rad udruženja.

,,Moji osjećaji su danas pomješani. Sa jedne strane moramo da se suočimo sa činjenicom da veliki broj djece ne može bez ovoga udruženja i bez pomoći vrijednih žena koje su ga osnovale. Sa druge strane sam impresioniran postupkom gospođe ambasadorke, gospođe Ivanić i gospođice Zirojević što su svojim prisustvom u jednom malom mjestu, jednom malom-velikom udruženju pružili veliku materijalnu, a naročito moralnu podršku”, kazao je Avdalović.

Ljubiša Bukvić

Autor