Izložba “Orjen”, fotografa Slavenka Vukasovića, poziv Trebinjcima da upoznaju ovu planinu

TREBINJE – U želji da predstavi prirodne ljepote Orjena, Trebinjcima još uvijek nedovoljno poznate planine koja se nalazi svega 20 kilometara od njihovog grada, trebinjski fotograf Slavenko Vukasović večeras je, u Kulturnom centru Trebinja, priredio izložbu fotografija nastalih na ovoj planini.

Igor Škero i Slavenko Vukasović (FOTO: Moja Hercegovina)

Na oko 40 fotografija uglavnom velikog formata, Vukasović je zabilježio neke od najljepših pejzaža koji će u svakom posmatraču probuditi želju da barem jednom posjeti ovu prelijepu planinu nadomak Trebinja. Povod za ovu, njegovu četvrtu po redu samostalnu izložbu fotografija, bilo je saznanje da velika većina Trebinjaca nije svjesna kakav planinski biser se nalazi u njihovoj blizini.

– Kada smo promovisali Ubla, na pitanje gdje se nalazi Orjen većina djece nije znala odgovor. Stariji su čuli za Orjen, ali velika većina nije se nikada prošetala njime – istakao je Vukasović.

Priznaje da je i on sam, iako se tada već bavio fotografijom, Orjen upoznao tek prije 12 godina. Od kada je prvi put otišao tamo, kaže, neprestano se vraća.

– To je za mene bilo otkriće, jer sam bio jedan od Trebinjaca koji nisu znali za Orjen. Jednom kad dođete gore, sigurno ćete se zaljubiti u tu planinu i vratićete se. Tako je bilo i sa mnom. Orjen je raj za fotografe – smatra Vukasović.

(FOTO: Moja Hercegovina)

A pravi raj za planinare od Orjena je napravilo trebinjsko Planinarsko društvo “Vučji zub” koje je markiralo brojne staze i održava je čistom već godinama. Tome u prilog govore i pohvale koje redovno dobijaju od stranaca koji posjećuju ovu planinu mnogo češće nego domaće stanovništvo. Sve navedeno potvrdio je i predsjednik “Vučjeg zuba” Igor Škero.

– Naše društvo je uradilo mrežu planinarskih staza, prije svega, da bi se posjetioci osjećali sigurno u ovom masivu. Nadam se da će ova izložba podstaći naše sugrađane da krenu prema Orjenu. Svi znaju gdje je izletište Ubla, ali to izletiše samo su vrata planine Orjena. Dakle, ljudi treba samo da zakorače koji kilometar, pa da vide pravu, divlju ljepotu naše najljepše planine u Trebinju – istakao je Škero.

On je dodao da ekipa iz “Vučjeg zuba” sa nestrpljenjem očekuje da Vlada Srpske proglasi područje Orjena nacionalnim parkom.

– Prema našim saznanjima, Vlada RS to zaista i planira. Orjen trenutno nije zaštićeno područje, a po mnogo čemu to zaslužuje da bude. Prije svega, na ovom prostoru nalaze se brojne endemične vrste biljnog i životinjskog svijeta – naglasio je Škero.

Stoga je za sve one koji žele da posjete ovu planinu najbolji kontakt upravo Planinarsko društvo “Vučji zub” koje će vas uputiti na karte sa stazama, te koje predjele trebate obići i kako da se opremite za jedan planinski izlet.

Postavka izložbe Slavenka Vukasovića “Orjen” stajaće u galeriji Kulturnog centra Trebinje narednih 15 dana.

 

Jelena Denda Borjan

Tagovi:
Autor