Istorija elektrifikacije Nevesinja predstavljena u knjizi

NEVESINJE – U prepunoj Velikoj sali opštine Nevesinje danas je predstavljena knjiga ,,Elektrifikacija Nevesinja”, Milenka Kovačevića u kojoj je autor, kroz novinske zapise, dokumente i fotografije, prikazao 70 godina od uvođenja i proces razvoja sistema električne energije u Nevesinju.

(FOTO: Moja Hercegovina)

U ime opštine Nevesinje koja je koja je izdavač knjige publiku je pozdravio zamjenik načelnika opštine Milutin Samardžić rekavši kako je ova knjiga dragocjeno svjedočenje o prošlim vremenima. Samardžić je rekao da je sam bio iznenadjen nekim saznanjima koje je pronašao u njoj. Ističe da je opština Nevesinje prepoznala veliki značaj ove publikacije i trud koji je autor uložio i podržala njeno izdavanje.

Isječke iz značajne istorijske građe koja govori o elektrifikaciji i razvoju Nevesinja čitala je Ljilja Ivezić, dok je novinar i publicista Božo Kijac rekao da su podaci koji je Kovačević uvrstio u knjigu relevantan i kvalitetan prikaz društva i jedne epohe.

(FOTO: Moja Hercegovina)

Recenzenti knjige Nikola Gašić i Radovan Pašajlić su istakli da nakon što je čovjek ovladao vatrom, električna energije najvažnije dostignuće koja je omogućilo dalji razvoj savremenog društva. Oni su hronološki opisali razvoj električne mreže u Nevesinju i istakli da je u Nevesinju, zbog sprege klimatskih i geografskih karakteristika, posao električara uvijek bio veliki izazov i da je lokalno stanovništvo u najtežim trenucima pomagalo kolektivu kako bi se ubrzala realizacija i otklonili nedostaci na mreži.

Milenko Kovačević autor knjige je rekao da 70 godina nije veliki period, da se nekim disciplinama ljudi bave znatno duže, pa i samom elektrifikacijom koja je u Nevesinje stigla znatno kasnije nego u tadašnjem razvijenom dijelu svijeta.

Milenko Kovačević (FOTO: Moja Hercegovina)

On je izdvojio godine koje su bile presudne za elektrifikaciju Nevesinja, godine u kojima su se postavljali kilometri naponske mreže i pravile stotine trafo-stanica. Među izdvojio je 1955. godinu u kojoj je krenula gradnja novoga dalekovoda, dok je prikazom potrošnje električne energije u 70-ih godina pokazao kako je u opština Nevesinje bila znatno razvijenija sredina i kako je veći dio potrošnje ovoga resursa u opštini odlazio na proizvodna preduzeća.

Kao period stagnacije autor navodi ratne godine u kojima je Elektroprivreda na teritoriji Nevesinja doživjela kumulativni gubitak od oko 10 milona maraka, ali Kovačević optimistično iznosi podatke o tehnološkim inovacijama koje su primijenjene u prethodnoj deceniji i dodaje da se Elektroprivreda mora razvijati uporedo sa društvom, uz pomoć stanovništva, kao što je to bio slučaj prije 70 godina kada je struja prvi put ušla u terminologiju Nevesinjaca.

Ljubiša Bukvić

Autor