Gacko: Požar u selu Međuljići stavljen pod kontrolu

GACKO – Veliki požar na teritoriji sela Međuljići u gatačkoj opštini je jutros oko pet časova stavljen pod kontrolu, saznajemo od komandira TPVJ Gacko Nebojše Avdalovića.

“Vatra koja je tinjala na ovom području se predveče, potpomognuta jakim sjevernim vjetrom, proširila i zahvatila površinu od oko jednog kvadratnog kilometra. Ugroženi su bili stambeni objekti i njive pod žitom. Na terenu su bila dva odjeljenja vatrogasa koji su se tokom cijele noći borili sa vatrenom stihijom”, rekao je Avdalović.

Iako je stavljen pod kontrolu, požar je na nepristupačnim mjestima još aktivan, pa je na terenu jedna ekipa sa cisternom.

Za Miru Avdalović je bila besana noć jer je vatra došla nadomak kuće.

“Požar je počeo prije dan i po, prvo se vidio samo dim, a kad je to krenulo, opkoliko nas, bilo je isto kao da nas sa nebesa poliva vatrom. Za momke sve pohvale, njih petnaestak sa naprtnjačama su se cijelu noć borili. Da nevolja bude veća, zbog redukcija su nam isključili vodu, pa smo ovde bili potpuno bespomoćni. Bilo je stvarno strašno. Noć, a vatra sa svih strana. Prava drama, ali su vatrogasci uložili maksimalne napore, ugasili su koliko se moglo. Još ponegdje tinja, ali na nepristupačnim mjestima. Nadam se da se neće ponovo aktivirati”, drhtavim glasom priča Mira.

Predhodnih dana su gatački vatrogasci intervenisali nekoliko puta, a uzrok svih požara je ljudski tvrdi komandir Avdalović.

“Očigledno je da sankcije izostaju što je, na izvjestan način, ohrabrenje za neodgovorne pojedince da se igraju vatrom i svojim bahatim ponašanjem izazovu veliku materijalnu štetu i, što je mnogo gore, ugroze ljudske živote.” kaže on.

Avdalović koji apeluje na sve da se odgovorno ponašaju kako bi scene požara tokom ljetnjih mjeseci bile rjeđe.

Milanka Kovačević

Autor