Duh Šantića kroz stihove Pera Zupca u Nevesinju

NEVESINJE – Veče poezije, proze i muzike u čast velikog pjesnika Alekse Šantića upriličeno je večeras u Nevesinju, mjestu koje je pjesnik često pohodio, a gost večeri bio je proslavljeni nevesinjski pjesnik Pero Zubac.

Večeras je u Gradskoj galeriji u Nevesinju zatvorena višednevna manifestacija “Šantićeve večeri poezije”, čije je obilježavanje počelo desetog oktobra u Mostaru. 

Gost večeri bio je poznati pjesnik Pero Zubac koji je ovogodišnji dobitnik jubilarne Šantićeve nagrade.

Ako neko može, makar na sat vremena, da nadvisi Šantića u Nevesinju, onda je to večeras uspio Pero Zubac. Rođeni Nevesinjac koji se, nakon više decenija izbivanja, vratio u svoj zavičaj govorio je o Šantiću, pričao priče o minulim danima i već usnulim pjesnicima, ali se najviše zadržao na pričama i pjesmama koje je posvetio Nevesinju.

Pričama o svom rodnom kraju, djetinjstvu, prvim snjegovima, školskim drugarima, ocu i majci, Zubac je preslikao svakodnevnicu ondašnje čaršije, starijim Nevesinjcima probudio sjetu i poneku suzu u oku pri pomenu, neke, njima drage osobe.

Pero Zubac

Nedostajalo je Nevesinje, ako je suditi po posljednjoj knjizi, a nedostajao je i Pero Zubac Nevesinju koje ga je pozdravilo višeminutnim aplauzom, kao i njegovog sina Miloša koji je izveo nekoliko numera i obećao nove susrete.

Nevesinjskoj publici su predstavljeni važni trenuci iz Šantićevog života, njegova veza sa Nevesinjem u kojem je bio rado viđen gost, pročitana je, nepravedno zapostavljena, Šantićeva priča “Amazonka” koja je napisana na Badnje veče 1893. godine, a govori o surovosti života u ovim krajevima i gostoprimstvu nevesinjskih domaćina.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je kantautor Goran Duka koji je niz Šantićevih stihova utopio u muziku u pokušaju da ih, na taj način, spasi od zaborava.

Biografiju, stihove i događaje iz pjesnikovog života govorili su Dragomir Grahovac i Nataša Medan, dok je plesnu tačku, uz Šantićeve stihove, izvela glumica Dragana Matrak Bukvić.

Vlastite stihove o Šantiću govorila je Anželika Kučinar, dok su u muzičkom dijelu nastupili Marija Radović, etno grupa “Simonida” i članovi Muzičke škole “Sveti Roman Melod” iz Nevesinja.

Pjesničkoj večeri prisustvovali su vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predstavnici mostarske i nevesnjske “Prosvjete”, prijašnji dobitnik Šantićeve nagrade Veselin Gatalo, kao i predstavnici kulturnog i društvenog života iz Hercegovine.

Ljubiša Bukvić

Autor