Dokumentarni film “Zaveštanje” prikazan u Nevesinju

NEVESINJE – Sinoć je u nevesinjskoj kino-sali prikazan dokumentarni film “Zaveštanje”, potresno svjedočenje 94 svjedoka stradanja u Drugom svjetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH).

“Zaveštanje” nije samo dokumentarni  film o zloglasnim logorima smrti na teritoriji NDH, on predstavlja nikad ispričanu priču tadašnjih dječaka i djevojčica, njihovo sjećanje na posljednje dane normalnog života, dječije igre, roditeljske savjete i zauvijek ugašena ognjišta.

Ovo je dokumentarni film o stradanju Srba, Roma i Jevreja koji su u kolonama i vagonima smrti, iz svih krajeva novoformirane ustaške države, kretali ka Jasenovcu, jednom od najzloglasnijih logora Drugog svjetskog rata.

Predstavlja izvod iz oko 450 sati snimljenih svjedočenja, prikupljanih tokom pet godine razgovora sa 94 neposredna svjedoka, kaže autor  Ivan Jović koji se zahvalio Nevesinjcima na velikom odzivu uz konstataciju da Srbi iz Hercegovine znaju za stradanja i imaju svoja stratišta.

Ivan Jović

Zaveštanje je jedan arhivsko-dokumentarni projekat na kome je pet godina rađeno i izvod je iz 450 minuta snimljenih svjedočanstava. Mi smo uhvatili posljednji voz i snimili one koji su u toku stradanja u Jastrebarskom i Jasenovcu bili djeca. Veliki broj ljudi po prvi put govore o onome što su preživjeli i zato su njihova svjedočanstva značajna. Ovo je posljednje njihovo obraćanje svima nama i jedna vrsta testamenta koji su nam ostavili”, rekao je Jović.

On je dodao da je ovaj dokumentarni film treba da prekine lanac ćutanja, jer ćutanje dovodi do nove patnje i novih stradanja.

“Mi smo imali projekcije u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Vukovaru. Ovaj film je namjenjen svima, a u Hrvatskoj je prihvaćen kako gdje, isto kako mi prihvatamo neke zločine našega naroda. Nikome nije milo da čuje da mu je djed bio alkoholičar, a tek nešto mnogo strašnije. Neki krenu sa samoodbranom, ali ih količina materijala i hronologija zločina predstavljenih u filmu demantuje”, ističe Jović i dodaje da je čitav projekat finansiran sredstvima koji su uložili njegova supruga i on i da pomoć institucija nisu imali.

Slike stradanja koje je na marginama kolektivnog sjećanja malo koga su mogle da ostave ravnodušnim, a publika iz popunjene kino-sale nakon projekcije imala je priliku da razgovara sa autorima, podjeli svoje utiske i zapažanja.

Prihod od projekcije filma u Nevesinju biće doniran u humanitarne svrhe.

Ljubiša Bukvić

Autor