Civilne žrtve rata iz Hercegovine poručile da će se zajedno boriti za svoja prava

NEVESINJE – Predstavnici udruženja civilnih žrtava rata i osoba sa invaliditetom iz Konjica, Jablanice, Mostara, Bileće i Nevesinja učestvuju u dvodnevnom seminaru koji se u Nevesinju održava u sklopu projekta „Poštuj sebe uvažavajući druge“ sa ciljem da se uz druženje osobe sa invaliditetom upoznaju sa svojim pravima. 

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Branimir Tamindžija predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Istočna Hercegovina rekao je da projekat „Poštuj sebe uvažavajući druge“ realizuje Udruženje civilnih žrtava rata iz Bileće.

„Današnja tema je sopstvena promjena, u kojoj smo kroz diskusije i lične primjere donijeli zaključke, dok za sutra planiramo upoznavanje sa svim zakonima, pravima civilnih žrtava rata i uputstvima kako da ih ostvare“, rekao je Tamindžija i dodao da će današnje druženje biti upotpunjeno takmičenjem u gađanju pikada i obilaskom Nevesinja, dok za sutra planiraju održati takmičenje u šahu i uručiti priznanja najuspješnijim učesnicima projekta.

Tamindžija je rekao da je, kao jedan od predavača, insistirao na tome da je pozitivna promjena nemoguća dok sami ne spoznamo vlastite greške i ne budemo radili na njihovom otklanjanju.

Branimir Tamindžija (FOTO: Moja Hercegovina)
Branimir Tamindžija (FOTO: Moja Hercegovina)

Dušan Babić predsjednik Saveza udruženja civilnih žrtava rata RS i Hercegovine je rekao da je cilj projekta da se različitosti između pojedinih grupa, prvenstveno invalida, prevaziđu i da se društvo okrene ka sagledavanju i otklanjanju problema.

Safet Bajramović predsjednik Udruženja građana civilnih žrtava rata iz Mostara je rekao da mu je drago što su se danas u Nevesinju okupili ljudi koji žele dobrobit i napredak.

„Nama civilnim žrtvama rata je bitno da se više ne gledamo preko nekakvih stvari koje nisu primjerene čovjeku. Hercegovina je kraj koji je zapostavljen od strane vlasti u oba entiteta. Okupili smo se na jednome mjestu da razgovaramo o mnogobrojnim problemima i da zajedničkim snagama tražimo svoja pregažena prava“, kaže Bajramović.

Hasan Dedić iz Jablanice je rekao da mu je drago što je konačno neko shvatio koliko je druženje neophodno osobama sa invaliditetom.

„Neka se vidi i zna da se mi družimo i pokušavamo nešto da promijenimo iako se ne pitamo ništa. Ipak niko ne može da nam pomogne koliko mi možemo sami sebi“, zaključio je Dedić.

Autor