Bileća: Zatvoreno likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski”

BILEĆA – Izložbom slika i otkrivanjem dvije nove vajarske statue ispred Doma kulture “Jevto Dedijer” zatvorena je šesta likovna kolonija “Simeon Dobrićevski” koju tradicionalno organizuje Zavičajni klub “Osvit” iz Bileće.

Kao i prethodnih godina vajar Mihajlo Gligorić-Gliša Bileći je darivao još jednu skulpturu. Ona nosi simboličan naziv “Bol” a zajedno sa Gligorićem ove godine je skulpturu otkrila proslavljena srpska atletičarka Olivera Jevtić koja će sutra učestvovati na prvom bilećkom polumaratonu.

“Moja skulptura se zove “Bol”. Zamišljena su dva posvađana orla sa našeg stega. A onda sam odlučio da ih razdvojim. Ako pokušate da razdvojite orlove koji su dugo letjeli zajedno oni uginu. Zato je to bol”, rekao je Gligorić opisujući svoje djelo.

Druga skulptura ima naziv “Vjetrište” i djelo je bilećkog vajara Dragana Batinića. Ovu skulpturu zajedno sa njim otkrila je Nora Trklja, maratonka porijeklom iz Bileće. Kamen za obje statue, kao i prethodnih godina, poklonio je Neđo Nosović iz Bileće.

Kako je na otvaranju izložbe rekao Gligorić, sljedeće godine je planirano da vajari počnu sa pravljenjem skulptura od kamena u obliku ćiriličnih slova koja će biti postavljena na određenim mjestima u Bileći.

“ Ja mogu da zamislim kako se u budućnosti mladi dogovaraju: “Naći ćemo se kod Ć, kod V”. To  je ustvari bio i cilj, da pravimo orjentire duhovnosti. A onda na kraju hoćemo na ulasku u Bileću da napravimo jedan veličanstven spomenik onima koji su založili živote da bi sad mogli ovo da pričamo i radimo”, rekao je Gligorić.

Mihajlo Gligorić -Gliša (Foto: Moja Hercegovina)

Izložbu slika otvorenom je proglasio akademski slikar Srećko Zdravković rekavši da su utisci fenomenalni kao i svake godine. Zdravković je istakao da su vajari imali posebno težak zadatak, jer su imali vrlo malo vremena da naprave skulpture.

“Ovo mora da se čuva. Utisci su fenomenalni kao i svaki put. Vajari su napravili takav spid.  Mi smo ranije mogli da idemo na izlete, sada toga nema, slikaš, brineš, šta i kako. Utisci su fenomenalni, ja sam oduševljen vama. Moja inspiracija su uglavnom konji i žene. Kad sam počeo da slikam vidio sam jedan video zapis da se jezero povlači i da izranjaju kuće.  Pa sam onda naslikao nešto u tom duhu. Ja sam ovu sliku nazvao “Tajna jezera”, rekao je Zdravković.

Srećko Zdravković (Foto: Moja Hercegovina)

Predsjednik Zavičajnog kluba “Osvit” Miodrag Hrnjez Ljumo izrazio je zadovoljstvo šestim likovnim saborovanjem rekavši da su nastala vrhunska umjetnička djela. Hrnjez je posebno istakao zadovoljstvo zbog večerašnjeg prisustva  maratonkin Olivere Jevtić i Nore Trklje koje su učinile posebnu čast Bileći i Bilećanima.

“Formati su veliki, boje vesele radosne. Ovo što je večeras prikazano sigurno će da obiđe cijelu zemaljsku kuglu. Velika je radost da maratonci koji trče na prvom bilećkom polumaratonu večeras prisustvuju otvaranju izložbe. To su legende srpske atletike: Olivera Jevtić i Nora Trklja. Što se tiče skulptura, nastale su vrhunske dvije skulpture od bilećkog kamena”, naveo je Hrnjez.

On je dodao da je posebnu čast Zavičajnom klubu “Osvit” i Bileći učinio Bilećanin Dragan Tabaković koji je čak iz SAD-a poslao jednu sliku za večerašnju izložbu.

Izložba slika nastalih na likovnom saborovanju „Simeon Dobrićevski“ će biti otvorena mjesec dana.

Milena Koprivica

Autor