Advokatski tim: Do 15 tona osiromašenog uranijuma korišteno u bombardovanju Srbije

Međunarodni pravni tim priprema tužbu protiv NATO-a jer tvrdi da je koristio projektile s osiromašenim uranijem tokom bombardovanja SR Jugoslavije. Uranijum je uzrokovao povećanje broja osoba oboljelih od raka širom regije u proteklim godinama.

,,Tokom NATO-ovog bombardovanja Srbije 1999. godine je iskorišteno između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma koji je uzrokovao veću katastrofu”, rekao je Srđan Aleksić, srbijanski advokat koji vodi pravni tim, a koji čine advokati iz Evropske unije, Rusije, Kine i Indije.

,,U Srbiji se zbog ovog godišnje razboli 33.000 ljudi. To je jedno dijete svakog dana”, tvrdi pomenuti advokat.

NATO je upoznat o optužbama, ali se zasad nije oglasio.

Advokat je odgovorio i na pitanje zašto je Srbija odlučila tužiti NATO 19 godina nakon bombardovanja.

,,Uzimajući u obzir posljedice za našu populaciju, nikad nije kasno tužiti nekoga ko je doveo do katastrofe, nekoga ko je bombardovao Srbiju kvazinuklearnim oružjem, osiromašenim uranijumom”, rekao je Aleksić.

Srbijanski advokat tvrdi da 19 zemalja koje su bile dio NATO-a u to vrijeme trebaju isplatiti kompenzaciju za “finansijsku i nefinansijsku štetu svim građanima koji su umrli ili se razboljeli zbog NATO-ovog bombardovanja. Očekujemo da će članice NATO-a osigurati liječenje za naše građane koji su oboljeli od raka. Takođe, potrebna je tehnologija i oprema za uklanjanje svih tragova osiromašenog uranija iz Srbije. Korištenje zabranjenog oružja je kršenje svih međunarodnih konvencija i pravila koja štite ljude od takvih oružja”, dodao je advokat, koji je naveo da je NATO osiromašeni uranijum koristio i u Iraku 1991. godine.

UN-ov međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju je priznao da postoje dokazi korištenja osiromašenog uranija tokom bombardovanja, ali je istakao i da nije bilo specifične zabrane.

NATO je napade na SR Jugoslaviju počeo u martu 1999. godine te se umiješao u konflikt Srba i kosovskih Albanaca. Odluka je donesena bez odobrenja UN-ovog Savjeta bezbjednosti. Bombardovanje je trajalo tri mjeseca, a rezultiralo je stotinama civilnih žrtava.

Autor