Tusk: Kraj dijaloga sa Prištinom, pa članstvo Srbije u EU

Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku dijaloga sa Prištinom i sprovođenju reformi, rekao je danas predsjednik Savjeta EU Donald Tusk i istakao da EU računa na Srbiju.

FOTO: N1

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da se, „poslije turbulentnog starta ove godine, danas Srbija angažuje u dijalogu, razgovarajući jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“.

Pozdravio je dalju privrženost dijalogu i spremnost da se nastavi, kako u Srbiji, tako i sa kosovskim partnerima dalje razmatranje budućih odnosa.

„Za mene kraj dijaloga i srpskih reformskih napora predstavlja punopravno članstvo Srbije u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i što smo spremni da ispunimo“, podvukao je on.

Ohrabrio je Vučića da nastavi reforme u oblasti jačanja vladavine prava istom snagom i upornošću, sa kojom je ostvaren napredak u ekonomiji.

„Snažna i održiva valdavina prava je glavni signal da ste spremni za ulazak u EU“, poručio je Tusk. Tusk je podsjetio da je nepromenjena podrška EU evropskoj perspektivi zapadnom Balkanu.

„To je jednoglasno potvrđeno od starne evropskih lidera na Savjetu EU u martu. Pristupni proces će zavisiti od vašeg napretka u sprovođenju reformske agende“, objasnio je on.

Tusk je posebno pohvalio saradnju Srbije sa EU u savladavanju izazova iregularne migracije.

„Zahvalio bih vam na tadašnjoj i današnjoj podršci. Nadam se da EU može da nastavi da računa na Srbiju, kao što može Srbija da nastavid a računa na EU u pružanju potrebne podrške“, rekao je on.

Tusk je posebno pohvalio ličnu privrženost predsjednika Srbije stabilnosti i bezbjednosti regiona, regionu koji, kako je rekao, ostaje strateški prioritet EU.

„U svojih prvih 50 dana na funkciji predsjednika Srbije Vučić se sreo sa svim partnerima u regionu i zalagao se za regionalnu stabilnost i mir. Nastavite taj rad, vaša uloga je apsolutno jedinstvena“, kazao je on.

Autor