Trebinje: Cisterne i čatrnje uskoro će zamijeniti voda iz vodovoda

TREBINjE – Početak druge faze radova na projektu rekonstrukcije i rehabilitacije sistema vodosnabdijevanja u Trebinju ozvaničen je danas na lokalitetu iznad rezervoara “Hrupjela” u ovom gradu.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Rok za završetak radova je 12 mjeseci, nakon čega bi trebao u potpunosti biti riješen problem vodosnabdijevanja naselja Potklisje i Podgljivlje, a ugradnjom kapitalne cijevi, u naselju Vinogradi i Podvori, kako je pojašnjeno, smanjiće se gubici na distributivnoj mreži.

Cjelokupan projekat jednim dijelom finansira Vlada Republike Srpske, iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke (EIB), dok je ostatak sredstava obezbijedio Grad Trebinje u gradskom budžetu.

Kako je pojašnjeno, vrijednost radova druge faze projekta je 2.100.000 KM bez PDV-a, a u Gradskoj upravi se nadaju da neće biti dodatnih troškova.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović najavio je da će nakon rješavanja problema vodosnabdijevanja na ovom području biti omogućena prodaja zemljišta za izgradnju, kako je kazao, “individualnih stambenih objekata”.

Foto: Moja Hercegovina
Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja (Foto: Moja Hercegovina)

“Ovo će značiti i mnogo veće uštede. Mi smo zahvalni Vladi RS koja je uspjela da putem kreditnih sredstava Evropske investicione banke izdvoji ovaj novac. Mi imamo još jednu komponentu koja će biti raspisana do kraja godine, a na taj način mi ćemo definisati cjelokupan projekat vodosnabdijevanja grada Trebinja, koji neće imati problema u narednih 30 godina”, kazao je Petrović.

Izvođač radova je preduzeće “Buk Promet” iz Bijeljine. Direktor preduzeća Jovan Gajić je istakao da će na projektu biti angažovano oko 40 radnika, te da će uspjeti da ga završe i prije planiranog roka.

Za mještane će konačno rješavanje problema vodosnabdijevanja olakšati svakodnevne aktivnosti. Posebno ih raduje, kažu, što više neće morati angažovati vatrogasce sa cisternama i koristiti čatrnje za osnovne potrebe.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Nikolija Bjelica

Tagovi:
Autor