Psi lutalice gospodare centrom Nevesinja

NEVESINJE – Za problem pasa lutalica Nevesinje već decenijama nema rješenje. Obustavljena je nekadašnja, nehumana praksa da “ljudi sa oružjem”, pod okriljem noći, smanjuju njihov broj, pa sada dvadesetak pasa u čoporu šeta gradskim ulicama, a kako nezvanično saznajemo dogodili su se i prvi nasrtaji na prolaznike.

U razgovoru sa predstavnicima Komunalne policije iz Nevesinja saznali smo da je ova oblast nominalno u njihovoj nadležnosti, ali samo u slučaju kada lokalna zajednica oformi azil za napuštene životinje. Tek tada Komunalna policija kontroliše proces sklanjanja napuštenih životinja sa ulice, njihovo čipovanje i vakcinaciju, koji su u nadležnosti Veterinarske stanice, a cjelokupan krug trebalo bi biti udomljavanje ili nastavak staranja o životinjama.

Trebalo bi, ali, kao i obično, to se do sada nije desilo. Velike lokalne zajednice muku muče sa azilima koji su veliki potrošači sredstava iz budžeta, pa je jasno zašto on nije oformljen u Nevesinju, kao ni u ostalim hercegovačkim opštinama. Ipak, o budućem djelovanju nismo uspjeli da razgovaramo sa predstavnicima vlasti opštine Nevesinje koji su, kako nam je rečeno u opštinskoj administraciji, “odsutni usljed terenskih aktivnosti”.

Stanovnici Nevesinja su prethodnih dana “okupirali” društvene mreže, upozoravaju na ovaj problem plašeći se za vlastitu, a naročito za bezbjednost djece. Neki su otišli i korak dalje, pa saznajemo da je opština Nevesinje primila prvu tužbu zbog ugriza psa lutalice. Međutim, kako nismo uspjeli konsultovati nadležne, nemamo više informacija o ovom slučaju.

U prethodnim godinama bilo je i uzimanja pravde u svoje ruke pa su se građani vatrenim oružjem obračunavali sa psima koji su krivi onoliko koliko su ih njihovi nesavjesni vlasnici odbacili.

Na kraju, rješenje mora da se pronađe prije nego što situacija eskalira nekim ozbiljnim napadom sa teškim posljedicama.

Ljubiša Bukvić

Autor