Prepiske kneza Miloša i istorija Narodne biblioteke Srbije predstavljene nevesinjskoj publici

NEVESINJE – Predstavljanjem knjiga Tatjane Brzulović Stanisavljević “Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića” i monografijom “Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941” Dejana Ristića u Nevesinju je počelo obilježavanje Šantićevih večeri poezije.

Tatjana Brzulović Stanisavljević je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu 1988. godine, a njeno djelo “Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića”, je istraživački poduhvat koji je otkrio sasvim nove sapekte ličnosti kneza Miloša Obrenovića kroz prikaz njegove komunikacije sa članovima porodice.

Autorka je rekla kako je taj dio arhivske građe bio dio kolekcije Joce Vujića koji ju je 1925. godine pronašao, otkupio i uvrstio u svoju kolekciju. Ona je rekla kako sačuvani rukopisi nude uvid u privatni život Obrenovića.

“U ovoj knjizi se po prvi put objavljuju pisma iz porodične prepiske Kneza Miloša Obrenovića. To je, prije svega njegova prepiska sa kćerkom Petrijom, sinom Mihailom i sa još nekoliko članova porodice. U toj prepisci ima 179 pisama i sva su iz perioda Miloševog izgnanastva. Iz ove prepiske sam otkrila sasvim drugo lice kneza Miloša, lice koje otkriva jednog brižnog roditelja. Ipak njegovi potomci mu se obraćaju tretirajući ga kao vladara, dok on on njima obraća sa ljubezna ćeri Petrija, ljubezni sine Mihailo, ali se potpisuje kao blagonakloni roditelj i knez Miloš Obrenović. Vidite da on on nikada nije odustao od titule iako je bio u izgnanstvu”, kaže Tatjana Brzulović Stanisavljević.

Predstavljena je i knjiga “Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941”, autora  Dejana Ristića, koja predstavlja jednu od najznačajnijih monografija iz oblasti istorije nacionalne kulture, koja je objavljena prethodnih godina. Nakon višegodišnjeg istraživanja, Ristić je utvrdio tačan datum i mjesto osnivanja Narodne biblioteke Srbije i predstavio najznačajnije ličnosti i događaje koji su obilježili rad te ustanove.

Nakon toga publici u Gradskoj galeriji u Nevesinju prikazan dokumentarni film “Sećanje iz pepela” koji svjedoči o stradanju Narodne biblioteke Srbije i nastojanjima da se i u najtežim vremenima dio kulturne baštine sačuva od uništenja.

Ljubiša Bukvić

Autor