Predizborna tišina u Francuskoj

U Francuskoj je na snazi predizborna tišina uoči prvog kruga predsjedničkih izbora na kojima će se u nedjelju nadmetati 11 kandidata.pariz

Izborna tišina koja je počela u petak u ponoć, trajaće do nedjelje u 20.00 sati, kada se zatvaraju birališta.

Skoro 47 miliona Francuza pozvano je na izbore čiji je ishod neizvjestan zbog tesne razlike među favoritima u prvom krugu: centriste Emanuela Makrona, ekstremne desničarke Marin Le Pen, desničara Fransoa Fijona i radikalnog levičara Žan-Lika Melanšona.Ukupno 66.646 biračkih mjesta biće otvoreno u nedjelju u 8.00 a zatvoreno u 20.00.

Izbori na prekookeanskim francuskim teritorijama održavaju se u subotu.Do sada nijedan kandidat na predsjedničkim izborima u Francuskoj nije izabran u prvom, već u drugom krugu koji će ovog puta biti 7. maja.

Prema Ustavu, neko može biti predsjednik Francuske u samo dva mandata, što je do sada pošlo za rukom samo dvojici: socijalisti Fransoa Miteranu (1981-1995) kada je jedan mandat trajao sedam godina, i desničaru Žaku Širaku koji je imao jedan sedmogodišnji i jedan petogodišnji mandat.

Inauguracija novog predsjednika trebalo bi da bude prije 14. maja, kada zvanično ističe mandat sadašnjem, socijalističkog predsjedniku Fransoa Olandu, koji se nije kandidovao za drugi mandat.

Izbore će obezbijeđivati 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika.Izbori se prvi put održavaju u Francuskoj dok je na snazi vanredno stanje. Uvedeno je poslije terorističkih napada 2015., dok je ove nedjelje doplo do napada u Parizu u kojem su poginuli policajac i napadač, a ranjene tri osobe.

Tagovi:
Autor