Plenković otvorio Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Drago mi je biti u Mostaru – gradu kulture, baštine, UNCESCO-a, sjecištu više naroda u BiH i gdje rado dolazim, već drugi put kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, izjavio je Andrej Plenković.

N1
N1

“Drago mi je da će ovaj događaj, jedan od najreferentnijih sajmova u Jugoistočnoj Evropi biti mjesto spajanja, saradnje i mjesto većeg ulaganja”, dodao je Plenković.

Zastupljeni su privrednici iz više od 30 zemalja sa preko 800 izlagača.

“Nadam se da će mnogi iz Mostara odnijeti niz saradnji, ugovora, potencijala za rast kompanija. BiH i Hrvatska su važni trgovinski partneri”, istakao je Plenković.

BiH je Hrvatskoj bila četvrti trgovinski partner, a Hrvatska Bosni i Hercegovini prvi.

“Hrvatska je s milijardu evra nastupila kao ulagač u BiH, što je 20% ukupnih inostranih ulaganja i dokaz koliko nam je BiH važna da unaprijedimo saradnju u mnogim oblastima. BiH je Hrvatskoj prijateljska, susjedna zemlja u kojoj žive i Hrvati kao konstituivan narod. Želimo rješiti sva otvorena pitanja, instistirati na ravnopravnosti svih naroda koji žive u BiH”, kazao je Plenković.

On je kazao da je bilo zadovoljstvo pomoći BiH na putu ka predavanju aplikacije za EU.

“Poznato je da smo prošle godine pomogli političko diplomatske odnose BiH za aplikaciju BiH ka EU. Bilo mi je zadovoljstvo da smo tada dali jedan fini doprinos koji je taj događaj omogućio prošle godine. Za mene kao velikog prijatelja i zagovornika BiH znači početak jedne nove, ozbiljnije i zrelije integracije BiH u EU. Za kvalitetno funkcionisanje zemlje, privredni rast i stabilnost evropski put BiH je ključan. Za taj put ću se i osobno zalagati”, izjavio je premijer Hrvatske.

On je, potom, i zvanično otvorio Sajam u Mostaru.

Autor