Montažno-demontažni spor u Gacku: Zajednica etažnih vlasnika tužila investitora i odgovorne u opštini

GACKO – Proširenje poslovnog prostora u prizemlju stambene zgrade u ulici Stojana Kovačevića u centru Gacka zabrinulo je i uzbunilo vlasnike stanova.

Foto: Moja Hercegovina

Namjeri investitora da proširi poslovni prostor suprotstavila se težnja stanara da zaštite svoju imovinu. Ko je tu u pravu i da li je baš (sve) po zakonu ocjeniće pravosudni organi jer je razrešenje ovog slučaja sada u njihovoj nadležnosti.

Okolnosti da su za radove saznali tek kad su počeli i da u Odjeljenju za urbanizam i građevinarstvo opštine Gacko nisu naišli na razumijevanje, nagnali su ih da presaviju tabak i podnesu krivičnu prijavu protiv investitora, firme d.o.o. “Lipnik” i odgovornih lica u opštini, kaže predsjednik Zajednice etažnih vlasnika Rajko Savić.

“Proteklih godina se u prizemlju mnogo toga radilo, ugrađivali su lift, bušili, probijali zidove, ali smo to, zbog dobrih komšijskih odnosa trpjeli, računali smo da će proći. Međutim, građevina što niče ispred zgrade  ugrožava imovinu i kvalitet života stanara u svih 18 stanova. Posebno onima na prvom spratu kojima će, preko balkona biti otvoren ulaz za provalnike. Ne treba zaboraviti da u Gacku zimi može da padne i do dva metra snega. Sada će ga praktično, biti na terasi“, kaže Savić.

Od Privredne banke do trgovine

U poslovnom prostoru koji zauzima prizemlje zgrade u ulici Stojana Kovačevića nekada je bila smještena Privredna banka. Mada je bilo očekivano, opština Gacko tada nije iskazala interes da po povoljnoj cijeni kupi prostor u centru grada i riješi problem smještaja svojih institucija. Na licitaciji ga je kupio vlasnik preduzeća d.o.o. “Lipnik” Duško Lojović čija je osnovna djelatnost trgovina.

Stanari sa kojima smo pričali smatraju da je na sceni građevinska i urbanistička samovolja i ističu da za objekat koji se gradi nisu dali saglasnost.

“Investitor je u  dokumentaciji priložio saglasnost koju smo dali još pre šest godina, a odnosila se na postavljanje montažno-demontažne nadstrešnice iznad ulaza. Smatramo da je taj dokument zloupotrebljen i stoga smo angažovali advokata kako bismo zaštitili naše interese”, kažu.

Investitor Duško Lojović kaže da nema saznanja da je podnesena tužba, ali i ne vidi razlog za takav potez etažnih vlasnika. Tvrdi da se većina stanara pozdravlja radove koji će uljepšati cijelu zgradu i dodaje da je ponudio da sredi fasadu objekta.

“Ko može da ima nešto protiv da se u Gacku gradi? Većina stanara pozdravlja ove radove, samo je nekoliko njih koji se bune iz nekih svojih razloga. Evo, da vi imate stan ovde, zar ne biste podržali da se radi i sređuje i da vam se balkon proširi? Zar ovi koji su zastaklili terase nisu prekršili zakon i narušili izgled zgrade”,  pita Lojović, uz opasku da mu je mnogo vremena bilo potrebno da pribavi svu potrebnu dokumentaciju i krene sa radovima.

U Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo opštine Gacko tvrde da je predmet kompletan i da je sve u saglasnosti sa zakonskim odredbama. U opštinskoj inspekciji nam je potvrđeno da je o ovom predmetu svoje stručno mišljenje dao i građevinski inspektor. No, kako su istakli, o njegovom nalazu, pozivajući se na interes službe, nisu obavezni da izvjeste javnost, posebno imajući na umu da Gacko nema svog, već je angažovan inspektor iz Nevesinja.

Nezvanično smo saznali da je inspekcija utvrdila da je investitor pribavio svu potrebnu dokumentaciju, konstatovala da postoji i saglasnost stanara i ocijenila da su građevinski radovi legalni.

Nezadovoljni nalazom inspektora, stanari ukazuju na nekoliko nelogičnosti. Uprkos uvjeravanju nadležnih da je pojam montažno-demontažna nadstrešnica veoma širok, smatraju da građevina koja niče na zelenoj površini ne spada u tu kategoriju. Tvrde da je saglasnost iz 2011. godine na kojoj se nalaze lični podaci zloupotrebljena i da postoji mogućnost krađe identiteta, pa su slučaj prijavili SIPA-i. Ugrožena je, kažu, i imovina opštine, narušen urbanistički plan, pa je obavešteno Republičko pravobranilaštvo, resorno ministarstvo i Tužilaštvo BiH. Povrh svega, građevinska dozvola je izdata neposredno pre dolaska inspektora, kad su radovi već odmakli.

Ojsećanje da na svojoj strani imaju pravdu, ali ne i nadležne službe je nagnalo jednog od stanara da se odluči na prodaju stana. Drugi ne žele da previše prostora daju nadi kako se ne bi razočarali, no ističu da “iako nikad niko nije ispravio krive Drine obaveza je čovjeka da ih čitav život ispravlja. Ako to nije radio, zašto je živio?”

Milanka Kovačević

Tagovi:
Autor