Hafington post: Prekrojiti granice Balkana kako bi se ispravila nepravda prema Srbima

Američki novinski portal “Hafington post” objavio je članak u kojem govori o dvostrukim standardima koje su primjenjivale Sjedinjene Države tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Članak se najprije dotiče istorijskih činjenica, navodeći da je prvobitna Jugoslavija bila vještačka tvorevina stvorena ugovorom iz Versaja koja se poslije Drugog svjetskog rata održala zahvaljujući represivnom režimu Josipa Broza.

Protjerivanje Srba iz Krajine
Protjerivanje Srba iz Krajine

Govoreći o učešću američke administracije tokom rata u bivšoj Jugoslavili, list priznaje da je Bušova administracija zajedno sa Njemačkom i drugim zemljama Evropske unije podržala secesije Hrvatske i Slovenije, ali da to isto pravo nije htjela da prizna etničkim Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

„Vašington i Brisel su očekivali od srpske manjine da učtivo pati pod etničkim većinama čak i po cijenu da dožive etničko čišćenje. Na primjer, Hrvatska čija su leđa čuvale Sjedinjene Države, pokrenula je ofanzivu širokih razmjera protiv krajiških Srba tjerajući stotine hiljada civila iz Hrvatske“, piše Hafington post.

Autor teksta, koji je godinama kasnije posjetio ove krajeve, svjedoči o napuštenim imanjima i uništenim pravoslavnim crkvama, dok su fasade solitera unakažene rupama od metaka. Međutim, kako autor navodi, Vašington je odbio da prizna, a kamoli da kritikuje, nemilosrdno etničko čišćenje Srba.

U drugom dijelu teksta govori se o sadašnjoj političkoj situaciji i sankcijama koje su Sjedinjene Države uputile Miloradu Dodiku.

„Pristrasnost postoji i danas. Sankcijama su SAD natjerale etničke Srbe da i dalje ostanu pod muslimanskom dominacijom u Bosni. Dodik je odgovorio tako što je ambasadorku SAD-a u BiH nazvao državnim neprijateljem“, navodi se dalje u ovom članku.

Autor Dog Bandov se prisjetio i posjete Kosovu kada mu je tadašnji vođa Albanaca na Kosovu Ibrahim Rugova priznao da trebaju intervenciju Zapada i medijsku podršku CNN-a kako bi se borili protiv Srba.

„Nakon savezničke pobjede Zapada nad Srbima, Albanci su izvršili etničko čišćenje preko četvrt miliona Srba, Roma i drugih. SAD i Evropska unija koje su okupirale teritoriju nisu učinile ništa po tom pitanju“ , ističe Hafington post.

U tekstu se dalje opisuje zatvaranje Srba u enklave na sjever Kosova dok ta samoproglašena država postaje leglo organizovanog kriminala gdje Saudijska Arabija ulaže napore da radikalizuje umjerene i sekularne muslimane.

Izvještaj „Fridom Hausa“ za 2016. godinu ističe da je Kosovo samo dijelom slobodno kada se govori o ljudskim pravima. Izvještaj obiluje prijavama zlostavljanja zatvorenika od strane policije, slučajevima narkomanije, korupcije, protekcije u zatvorima, sudske neefikasnosti i tako dalje.

„Etnički Srbi u Sjevernoj Mitrovici koji su uspostavili većinu na teritoriji sjeverno od rijeke Ibar, odbijaju da sarađuju sa vladom Kosova prepunom političara koji su optuženi za ratne zločine, korupciju, trgovnu ljudima itd. Iako Srbi žele da se priključe Srbiji, SAD i EU odbijaju da uzmu u razmatranje revidiranje granice“, gdje se još dodaje da Srbija podržava Srbe na Kosovu, ali je ucijenjena članstvom u EU, pa je stoga pozvala etničke Srbe da učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu.

Autor se prisjetio i nedavnih događaja u vezi sa zaustavljenim vozom i nove napetosti koja se stvorila povodom tog događaja.

U zaključku se navodi da Brisel i Vašington treba da prestanu sa pisiljavanjem Srba da ostanu u sastavu Kosova, već da im omoguće uključivanje u sastav Srbije.

„Ako je albanska većina južno od Ibra proglasila nezavisnost, onda i srpska većina sjeverno od Ibra treba da bude slobodna da izabere da ne napusti Srbiju. Ipak ovakvim ishodom neće biti u potpunosti zadovoljna nijedna strana, ali obje vlade treba više da preferiraju takvo rješenje nego neriješenu situaciju kakvu imamo danas“, kaže se u Hafington postu.

Na kraju se dodaje da niko ne želi još jedan rat na Balkanu. Ali ako se nastavi sa nanošenjem nepravde prema etničkim Srbima na sjeveru Kosova, to će stvoriti nepotrebnu nestabilnost i opasnost od sukoba.

Prevod: Miloš Bajović, Moja Hercegovina

Tagovi:
Autor