Dilan se zahvalio Nobelovom komitetu

Gotovo dva mjeseca nakon što je objavljeno da je dobio ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost Bob Dilan poslao je snimak zahvalnosti, u kojem obavještava da ne namjerava doći na svečanost dodjele nagrade u Stokholm 10. decembra, no na ceremoniji će biti pročitana njegova poruka, izvijestila je u ponedjeljak Fondacija Nobel. 

bob-dilan

“Ovogodišnji laureat Bob Dilan neće prisustvovati ceremoniji uručenja nagrade, no poslao nam je govor koji će se pročitati na svečanoj dodjeli”, stoji u saopštenju, te se dodaje da ga “tih nekoliko riječi koje će se pročitati na kraju svečanosti 10. decembra neće poštedjeti dužeg govora” u dogledno vrijeme.

Na dan kad je Švedska akademija objavila ime dobitnika nagrade (13. oktobra) Dilan je nastupao na koncertu u Las Vegasu, a o nagradi se nije oglasio. Dugo se nikome nije javljao na poruke da bi krajem oktobra na pitanje o tome hoće li učestvovati na svečanosti uručenja nagrade za Dejli Telegraf kazao: “Apsolutno. Ako to bude moguće.”

Na ceremoniji će pjevati Pati Smit

No, ubrzo se ponovo predomislio, te 16. oktobra pismom obavijestio Akademiju da upravo u to vrijeme ima druge obaveze.

Na svečanosti dodjele nagrade u Stokholmu Dilanova kolegica Pati Smit izvest će jednu od njegovih pjesama “A Hard Rain's A-Gonna Fall”.

Po saopštenju Švedske akademije, “veliki su izgledi da laureat u Stokholm dođe iduće godine” i da tada ondje održi govor.

Ovogodišnja Nobelova nagrada Švedske akademije za književnost mnoge je iznenadila. Nije pripala nekom slavnom književniku već je dodijeljena jednoj od rijetkih još uvijek živih legendi roka – pjesniku i kantautoru Bobu Dilanu. U obrazloženju nagrade stajalo je da je Dilan nagrađen za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost.

Autor