Da se ne zaboravi: 13 godina od stravičnog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji

Danas se navršava se 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci protjerali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset vjerskih objekata. U talasu nasilja na KiM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu sa pripadnicima međunarodnih snaga bezbjednosti, dok je povrijeđeno najmanje 170 Srba.

pogrom1
FOTO: Nezavisne novine

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 vjerskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, piše Telegraf.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 mjeseca do 16 godina.

Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji protjerano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima natjerali preko rijeke Ibar grupu dječaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka od kojih se jedan utopio u rijeci, što nije bilo tačno.

Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne. Martovske događaje na KiM osudili su Savjet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je 29. aprila 2004. donijela rezoluciju.

Trinaesta godišnjica od martovskog pogroma biće obilježena u Kosovskoj Mitrovici polaganjem vijenaca i odavanjem pošte stradalima na Kosovu i Metohiji 17. i 18. marta 2004. godine.

,,Martovski pogrom je događaj koji ne smijemo da zaboravimo, a naša obaveza je da se sa velikim pijetetom sjetimo svih žrtava, a obilježavanje istog treba da upozori da se ovaj događaj ne smije ponoviti“, saopšteno je iz privremnog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Polaganje vijenaca na spomen ploče Borivoja Spasojevića i Jane Tučev, koji su u Kosovskoj Mitrovici stradali za vrijeme martovskog pogroma nad Srbima prije 13 godina biće obavljeno danas, a vijenci će biti položeni i na ,,Spomenik istine” u blizini glavnog ibarskog mosta u ovom gradu.

Vijence će, kako je najavljeno, položiti članovi porodica nastradalih, predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i predstavnici opštinske uprave.

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici biće održana Akademija posvećena 17. martu 2004. godine pod nazivom „Da se ne zaboravi“ u organizaciji Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Autor