Crna Gora izglasala ulazak u NATO

Skupština Crne Gore je jednoglasnom odlukom svih 46 prisutnih poslanika izglasala odluku o ulasku Crne Gore u NATO.

Tanjug/AP/Vlada Crne Gore/Bojana Čupić

Za ulazak Crne Gore u NATO glasalo je 46 od 81 poslanika parlamenta. Glasali su poslanici DPS, Bošnjacke stranke, Socijaldemokrata, HGI, Albanci odlučno, Liberalne partije i SDP.

Premijer Crne Gore na početku sjednice izgovorio je imena žrtava NATO bombardovanja u Murinu i poručio da oni nikada neće biti zaboravljeni. Dodao je da ulazak Crne Gore u NATO predstavlja zamajac za učlanjenje zemlje u Evropsku uniju.

“Ne postajemo članica da bi bili korisnik koletivne bezbednosti, već i njen kreator. Crna Gora će posle ulaska u NATO snažno podržavati integracione procese zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Marković.

On je poslanicima rekao da je “NATO snažno ohrabrenje svim regionalnim aspirantima da se reforme isplate i da politika otvorenih vrata ostaje validna i snažno prisutna”. Dodao je da će Crna Gora kao nova članica Alijanse “snažno podržati integracione napore zemalja Zapadnog Balkana”.

Protivnici ulaska Crne Gore u NATO održali su protest na Cetinju sa kojeg su zatražili da se raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili o pristupanju Alijansi. Protest je organizovao opozicioni Demokratski front.

Sjednici prisustvuju poslanici vladajuće koalicije, kao i opozicione Socijaldemokratske partije. U skupštinskoj sali su, između ostalih, lider DPS-a, Milo Đukanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, specijalni tužilac Milivoje Katnić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić.

Ako bude usvojen ovaj zakon, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Severnoatlantskog ugovora Vladi SAD. Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju biće datum stupanja Crne Gore u NATO.

U organizaciji opozicionog saveza Demokratski front na platou ispred zgrade Skupštine Cetinje u toku je protest građana koji se protive ulasku Crne Gore u NATO.

Tagovi:
Autor