Čović: Obavještajni sektor u funkciji političkih stranaka

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da treba hitno pristupiti rješavanju nagomilanih problema u obavještajnom sektoru, za koji smatra da nije korišten u interesu svih institucija BiH, nego za potrebe određenih politika.

Vidjeli ste koliko problema imamo u obavještajnom sektoru i oni će sve više dolaziti do izražaja, jer je taj sistem korišten u različite političke svrhe posljednjih godina, rekao je Čović. On je za sarajevski “Dnevni avaz” istakao da su nakon otvaranja tih pitanja na površinu izašle sve nedosljednosti i gruba kršenja zakona.

Čović smatra da je i ranije trebalo doći do sastanka Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije i Izvršno-bezbjednosnim komitetom, koji čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH i dvojica njegovih zamjenika.

,,Mislim da je i prije trebalo doći do tog sastanka jer mi sada spašavamo što se može spasiti”, zaključio je Čović.

On je konstatovao da Savjet ministara BiH nema podršku parlamenta, ali je mišljenja da neće biti razriješen zbog procedura koje moraju proći oba parlamentarna doma.

,,Nisam zadovoljan radom nijednog nivoa vlasti”, rekao je Čović i kao primjer naveo kašnjenje odgovora na Upitnik EU, koji je trebalo da budu gotov do kraja maja.

Čović, koji je i predsjednik HDZ BiH, stava je da politički lideri naredni period moraju iskoristiti da izvuku maksimum iz saradnje i za iduću sedmicu najavio sastanak sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji će zvanično posjetiti Mostar.

Hrvatski član Predsjedništva rekao je da će Predsjedništvo na narednoj sjednici uputiti zvaničan poziv za posjetu BiH predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te da je u planu da se u posjetu uskoro pozove i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Autor