Zbog plijesni povučene 4,3 tone čokolade Banat

Poljoprivredna inspekcija povukla je sa tržišta 4,3 tone mliječne čokolade Banat zbog plijesni. Redovnom kontrolom u magacinu proizvođača, koji posluje u okviru grupacije Swisslion-Takovo, inspektori su ustanovili ovu nepravilnost i naložili toj kompaniji povlačenje kompletne serije mliječne čokolade sa visokim sadržajem mlijeka (u pakovanju od 90 grama).


Kompanija je ovu informaciju je već objavila na svom sajtu i pozvala potrošače koji su kupili proizvod iz serije (L 21. 10. 2018) da ga zamijene u njihovim radnjama.

Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije, potvrdio je za Politiku da je ova nepravilnost uočena tokom redovne kontrole pogona konditorske industrije, koja i dalje traje.

-Uzorkovanje je rađeno u magacinu fabrike Banat. Kako smo obaviješteni, povučena je sva čokolada, a dio ove serije, po našim saznanjima, izvezen je i u Makedoniju. Pojava plesni vjerovatno je posljedica dužeg stajanja u magacinu – rekao je Vujović.

On ističe da je proizvođač postupio po zakonu, objavivši ovu informaciju na svom sajtu. Opoziv proizvoda uobičajena je praksa svuda u svijetu, ali i obaveza po domaćim propisima, mada proizvođači to često izbjegavaju.

Swisslion-Takovo, u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, fabriku čokolada Banatu iz Vršca kupio je sredinom prošle godine od požarevačkog Bambija. Time je Drašković prošiorio asortiman u svom lancu prodavnica Slatka kuća. Ova fabrika mjesečno proizvodi oko 2.000 tona čokolade, a toliko i proda, i to oko 40% na domaćem, a ostalo na izvoznim tržištima, piše Politika.

Autor