Za Hercegovinu danas izdat crveni meteoalarm, sutra ekstremne vrućine u većem dijelu BiH

Za području Hercegovine danas je izdato upozorenje na ekstremne vremenske uslove- crveni meteoalarm. Temperature u Mostaru i Trebinju kretaće se između 38 i 41 stepeni.

Ilustracija

U ostatku BoH i danas je na snazi narandžasto upozorenje. Temperature će se kretati do 38 stepeni celzijusa.

Za srijedu je na snazi crveni meteoalarm za veći dio BiH. Ekstremno visoke temperature očekuju se u USK, Tuzlanskom kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu, Banjalučkoj regiji te Hercegovini. Temperature će se kretati do 39 stepeni. U ostalim dijelovima BiH je na snazi narandžasti meteoalarm i temperature će se kretati između 35 i 37 stepeni.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda i AccuWeathera, ovako visoke temperature očekuju nas do kraja sedmice.

Ukoliko planirate putovanja, savjetuje se da krenete ranije ujutro ili u kasnim poslijepodnevnim satima, a ukoliko morate putovati tokom dana pravite pauze na svakih 100 kilometara.

Hroničnim bolesnicima i starijim osobama se savjetuje da ne izlaze vani u periodu od 11 do 17 sati te da koriste redovnu terapiju. Ostalim građanima se savjetuje da unose što više tečnosti i da se, ukoliko moraju izaći u ovom periodu, adekvatno obuku i zaštite glavu i kožu.

Autor