Vašington post: Srbija uvjerava Zapad u evropske vrijednosti dok prikriva porast autoritarizma

Vašington post je, povodom odluke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da imenuje Anu Brnabić za mandatarku za sastav nove vlade, konstatovao da su Vučićevu odluku odmah pozdravili zapadni mediji i međunarodne diplomate, ali da su pojedini posmatrači bili skeptični.

,,Oni kažu da Srbija pokušava da ponovo uvjeri Zapad da podržava evropske vrijednosti, dok prikriva trend porasta autoritarizma”, navodi se u tekstu koji je za “Vašington post” napisala Valeri Hopkins, za koju se navodi da je iz BIRN-a.

Podsjećajući da su se mnogi u SNS i vladajućoj koaliciji žalili zbog izbora Brnabić, list navodi da je Vučić ipak izgleda uspio da obezbijedi podršku za njen izbor, ali tvrdi da su uveliko prisutne sumnje o tome koliko će ona zapravo moći da postigne.  Autor teksta elaborira tezu, koja se često uzima kao objašnjenje Vučićevog izbora Brnabić, da srpski predsjednik podriva demokratske institucije da bi ostao na vlasti, a istovremeno pokušava da priključi zemlju EU.

U tome, kaže autorka, može da uspije samo ukoliko ubijedi Brisel da je pouzdani liberalni demokrata, koji poštuje raznolikost i cijeni toleranciju.  Šta onda raditi, pita Hopkins i odgovara – imenujete mladu ženu obrazovanu na Zapadu za premijera.

,,To je, u svakom slučaju, ono što je Aleksandar Vučić uradio. Sada je pitanje da li će iko to imenovanje shvatiti ozbiljno”, navodi se u tekstu.

List, uz podsjećanje da Brnabić nije pripadnik nijedne partije, a da je politikom počela da se bavi prošle godine kada je postala ministar javne uprave i lokalne samouprave, citira Koena Slotmakersa, sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu, koji imenovanje Brnabić tumači iz tog ugla.

,,Imenovanje Brnabić za premijera je pokušaj da se umiri Zapad i da se da argument za evropske komesare, kancelare i diplomate da on ne može biti zapravo tako loš, ukoliko za premijera imenuje ženu koja je gej”, smatra Slotmakers.

Imajući u vidu slabost opozicije, dodaje “Vašington post”, evrokrate vide Vučića kao najvažnijeg političara u Srbiji i pretpostavljaju da je on ključ za održavanje mira u nestabilnom regionu.  Kako dodaje, mnogi evropski političari vjeruju da su bivši nacionalisti jedini lideri na Balkanu koji mogu da sprovedu neophodne reforme kako bi uveli svoje zemlje u EU.

U slučaju Srbije, tvrdi “Vašington post”, evropski lideri daju prioritet “delikatnim pregovorima sa Kosovom”, kao i nastojanju da natjeraju Beograd da se se pridruži tekućim naporima da se proveri rastući regionalni uticaj Rusije.  “Ali ova strategija oslanjanja na jednu osobu nosi rizik od dugoročnog nanošenja štete demokratiji i čini da oni, koji su inače za EU, počinju da okreću leđa bloku”, tvrdi američki medij.

Autor