Umro ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin

Moskva – Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin umro je danas u Njujorku u 64. godini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

vitalij rus 1

“Istaknuti ruski diplomata preminuo je dok je bio na poslu. Želimo da izrazimo iskreno saučešće porodici Vitalija Čurkina”, navodi se u saopštenju.Čurkin je umro samo dan prije svog 65. rođendana, prenosi “Sputnjik”.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, koji je preminuo iznenada u 64. godini, počeo je diplomatsku karijeru kao direktor Odjeljenja za informisanje u Ministarstvu spoljnih poslova Sovjetskog Saveza i Rusije od 1990. do 1992. godine.

On je služio kao ambasador pri UN od 2006. godine, a prije toga je bio ambasador bez portfelja u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije od 2003. do 2006. godine.Obavljao je funkciju ruskog ambasadora u Kanadi od 1994. do 1998. godine i bio je zamjenik ministra spoljnih poslova i specijalni izaslanik predsjednika Ruske Federacije u pregovorima o bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1994. godine.Čurkin je stekao doktorat iz istorije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.Za sada nije saopšteno više detalja o njegovoj smrti u Njujorku.

Autor