Trebinje: Svakodnevnica kroz 366 fotografija Jovana Vidakovića

TREBINjE – Kroz 366 fotografija, prvobitno postavljenih na društvene mreže,  trebinjski fotograf Jovan Vidaković želio je da napravi svojevrsnu hroniku jedne godine u Trebinju. Ove fotografije večeras je predstavio publici u trebinjskom Kulturnom centru u okviru izložbe „Projekat 365+1“.

Autor izložbe Jovan Vidaković na fotografijama je uglavnom prikazao motive iz Trebinja, godinu dana bilježeći vlastitu i društvenu svakodnevnicu.

„Izložba je završnica prjekta koji sam ja počeo prošle godine. To je princip kada treba svaki dan da napravite jednu fotografiju i zakačite je na neku društvenu mrežu. Nisam imao neke unaprijed određene motive, već sam jednostavno svako jutro izlazio u grad  i trudio se da nađem što bolju fotografiju“, kaže Vidaković koji u svom radu preferira crno-bijelu fotografiju, iako su se na večerašnjoj izložbi našle i fotografije u boji.

Jovan Vidaković i Ninoslav Ilić

Arhitekta i fotograf Ninoslav Ilić, govoreći o fotografijama Jovana Vidakovića, kazao je da je Vidaković uspio da pronađe umjetnost i u najobičnijim momentima sopstvene svakodnevnice, te da se odlično snašao u „poprilično zahtjevnom zadatku“.

„Sagledavajući cjelokupni opus ovoga projekta, Vidakovič uspjeva da secira ne samo momente sopstvenog mikro kosmosa, već i događaje koji su uticali na živote šire zajednice što je rezultovalo jednim dokumentarnim kvalitetom koji na momente nasmije, upozori ili navede na razmisljanje.Poznavaoci Vidakovićevog fotografskog opusa složiće se da autor možda i ponajbolje snalazi u žanru pozorišne fotografije. Koristeći ulicu kao svojevrsni teatar na otvorenom, autor nam svojim radovima pokazuje da se uspješno prilagođava svakodnevnom, nerežiranom momentu, preobražavajući se u hroničara nerjetko vizuelizirajući esenciju konkretnog trenutka. Kadrovi koji se smjenjuju pred našim očima, rađeni u crno-bijeloj ili kolor tehnici, donose više različitih fotografskih žanrova među kojima se mogu izdvojiti oni sa jasnim karakteristikama pejzažne, arhitektonske, dokumentarne, ulične, pozorišne fotografije“, rekao je Ilić.

Inače, fotograf Jovan Vidaković je član Foto-kino kluba Trebinje, te Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine gdje ima zvanje fotografa II klase.

Nikolija Bjelica

 

Autor