Trebinje: Meteoalarm izdao narandžasto i žuto upozorenje

TREBINJE – Za područje Trebinja meteoalarm je danas izdao dva upozorenja – narandžasti stepen pripravnosti zbog udara vjetra, te žuti zbog ekstremno niskih temperatura.

snijeg_crkvina_tb
Snijeg u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema ovim upozorenjima, na području Trebinja za danas su najavljeni  udari vjetra od 50 do 80 km/h, dok će minimalna temperatura biti oko -2 °C ili manja od toga.

Podsjećamo, narandžasti stepen pripravnosti znači da je vrijeme opasno. Prognozira vremenske fenomene lošeg vremena. Velika je vjerovatnoća da će se dogoditi štete i ljudske žrtve. Treba biti vrlo obazriv i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba biti svjestan rizika koji može biti neizbježan. Preporučuje se uvažavanje savjeta koje daju vlasti.

Žuti stepen pripravnosti, pak, predviđa potencijalno opasno vrijeme. Vremenski fenomeni koji su prognozirani nisu neuobičajeni, ali je potreban oprez ako se namjeravaju sprovoditi aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i savjetuje se nepreduzimanje nepotrebnih rizika.

Autor