Svjetska zdravstvena organizacija: Nužan razvoj novih antibiotika

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila popis 12 sojeva bakterija otpornih na antibiotike koji izazivaju najveću zabrinutost ljekara, a mnoge od ovih superbakterija su već evoluirali u tolikoj mjeri da su postali otporni na većinu postojećih antibiotika.

FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija

Riječ je o veoma ozbiljnoj prijetnji zdravlju te je neoohodan razvoj novih antibiotika.

Listu  predvode bakterije koje su otporne na više lijekova i veliki su rizik za zdravlje u bolnicama i staračkim domovima.

Tri najopasnije bakterije su Acinetbocater, Pseudomonas i razne vrste Enterobacteriaceae, među kojima Ešerihija koli, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, a prenosi Oslobođenje.

Ostale bakterije na popisu sve su otpornije na lijekove. U tu kategoriju spadaju polno prenosiva gonoreja, trovanje hranom uzrokovano salmonelom te dizenterija uzrokovana Šigelom .

Problem je i što farmaceutske kompanije ne žele istraživati nove antibiotike zbog rizika da bi svaki novi lijek ubrzo mogao postati neučinkovit.

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ocjenjuju da je otpornost na antibiotike sve veća, te da brzo ponestaju mogućnosti liječenja.

Poručuju kako vlade moraju poticati javne institucije i kompanije da razvijaju nove antibiotike.

 

Autor