Stejt department zbog terorizma proglasio BiH zemljom s visokim nivoom prijetnje za SAD

Zbog prijetnje terorizmom i pranja novca, koje je povezano s trgovinom narkoticima, Stejt department je proglasio BiH zemljom s visokim nivoom prijetnje za SAD i interese američke vlade.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

U najnovijem izvještaju o stanju bezbjednosti u BiH, Stejt department je ocijenio da su Sarajevo i BiH visokorizična lokacija, posebno ističući prijetnju od terorizma koja je, kako navode, u visokoj mjeri prisutna, javlja RTRS.

U izvještaju se navodi da je tokom rata od 1992. do 1995. godine u BiH doputovao veliki broj islamskih boraca kako bi lokalnim muslimanima pomogli u odbrani, da ih je nekoliko stotina još aktivno u fundamentalističkim islamskim organizacijama, te da u velikoj mjeri utiču na određene segmente života muslimana u BiH.

Procjenjuje se da su tokom nekoliko posljednjih godina mnogi građani BiH otputovali na ratišta u Siriji i Iraku, navodi ,,Dnevni avaz”.

Izvještaj Stejt departmenta pokazuje da se BiH nalazi na listi zemalja koje predstavljaju glavne centre za pranje novca i trgovine narkoticima.

Stejt department je iz regiona na listu uvrstio BiH, Srbiju i Albaniju kao zemlje kod kojih postoje znatni iznosi novca od trgovine narkoticima ili novca stečenog u drugim vrstama kriminala.

Autor