Srednjoškolci u čast oslobođenja Nevesinja u Drugom svjetskom ratu

NEVESINJE – Savjet učenika Srednjoškolskog centra „Aleksa Šantić“ iz Nevesinja organizovao je večeras u Gradskoj galeriji kulturno veče posvećeno 14. februaru, danu kada je Nevesinje u Drugom svjetskom ratu oslobođeno od fašizma.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Predsjednica Savjeta učenika Jelena Sjeran rekla je da današnji datum za Nevesinje ima višestruko značenje, jer se osim crkvenog praznika na današnji dan obilježava oslobađanje Nevesinja od fašističkog terora.

„Nevesinje je konačno oslobođeno od sveg terora u kojem je 500 žrtava ubijeno bez metka. Oslobođeno je ali to nije donijelo sreću svima jer je na taj dan proveden zločin i ubijeno je 14 djevojaka, zbog ljubomore ili zavisti, razlog se ne zna. U spomen svim palim borcima, tim djevojkama i njihovim neostvarenim snovima posvećujemo im ovo veče“, rekla je Jelena Sjeran.

(FOTO:Moja Hercegovina)
(FOTO:Moja Hercegovina)

Nevesinjski srednjoškolci događaj su uveličali recitacijama stihova rodoljubive i ljubavne poezije koji su simbolično predstavljali sve one ideale sa kojima su Nevesinjci odlazili u borbu za slobodu, i sve one lijepe životne trenutke koje su propustili oni koji su položili zivote u ratu koje je čovječanstvo vodilo protiv najvećeg koncepta zla oličenom u fašizmu i nacizmu.

Osim srednjoškolaca na manifestaciji su se predstavili učenici Muzičke škole „Sveti Roman Melod“, članice etno grupe „Simonida“, pjevačica Jelena Grubačić i guslar Miroslav Samardžić.

Ljubiša Bukvić

Autor