Srbija povukla ambasadora i sve zaposlene u ambasadi u Skoplju na hitne konsultacije

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju hitno su povučeni na konsultacije u Beograd, javila je makedonska televizija Telma pozivajući se na izvor iz makedonskog Ministarstva spoljnih poslova.

FOTO: Nezavisne

Televizija navodi da nisu poznati razlozi za tu odluku, ali da bi razloge danas trebalo da saopšti ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Međutim, prema saznanjima TV Telma, Ambasada Srbije je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražila od makedonskih vlasti da povećaju sigurnost u cijelom objektu ambasade u Skoplju.

Srbijanska ambasadorka u Skoplju Dušanka Divjak Tomić nije komentarisala ove navode, već je taj medij uputila da se obrati inistarstvu, prenosi Blic.rs.

Reporter te televizije navodi da su svi prozori na ambasadi zamračeni, da se ispred zgrade ne dešava ništa neobično i da nema pojačanog policijskog prisustva.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju, kojom su obaviješteni da je osoblje ambasade pozvano na konsultacije u Beograd. MSP Makedonije je notu dobilo jučer, prenose makedonski mediji.

“Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato o razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu s relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mjere za zaštitu sigurnosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju”, navodi se u saopštenju.

Autor