SO Bileća: Usvojeno samo devet tačaka, na pragu nova koaliciona većina

BILEĆA – Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Bileća odbornici su nakon dva i po sata rasprave, umjesto prvobitno predloženog dnevnog reda od 29 tačaka, usvojili izmijenjeni dnevni red sa svega devet tačaka. Sa dnevnog reda povučene su tačke o izboru i imenovanju direktora javnih institucija, a nije bilo riječi ni o finansijskoj situaciji i budžetu opštine.

Prije samog usvajanja dnevnog reda, odbornik PDP-a u bilećkoj Skupštini, Srđan Rogan,nakon rasprave sa odbornikom Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj, Draženom Dunđerom, udaljen je sa današnje sjednice zbog ometanja rada Skupštine.

Rogan smatra da je njegovo udaljavanje sramota bilećke Skupštine te da postojeća Skupština nema legitimitet.

“Očigledno da predsjednik Skupštine po nalogu svog stranačkog šefa želi da napravi neku novu skupštinsku većinu ali nema hrabrosti da to saopšti javnosti. Oni to žele da urade optužujući mene. Ono zbog čega sam udaljen mislim da je sramota ove Skupštine zato što je gospodinu Draženu Dunđeru dozvoljeno da govori sat vremena, da iznosi neistine na moj račun a meni ne dozvoljava da se branim. Mislim da mi je uskraćeno osnovno pravo na odbranu”, rekao je Rogan.

Srdjan Rogan (Foto: Moja Hercegovina)

Branka Radmilović, odbornik Snage Hercegovine, koja je do sada djelovala na opozicionoj strani, svojim glasom je podržala usvajanje izmijenjenog dnevnog reda koji je predložen od kluba odbornika SNSD-a.

Na današnjoj sjednici ona je rekla da će joj se kao dio Snage Hercegovine od sada pridružiti potpredsjednik Skupštine, Branko Aleksić, koji djeluje u sastavu vladajuće koalicije.

Međutim, Branka Radmilović danas nije željela da precizira na kojoj strani će ona djelovati u budućnosti.

„Mi smo danas podržali glasanje onih tačaka što smo smatrali da treba da se podrže. Bila sam pravi opozicionar, ali kad sam shvatila da neke druge ideje vode ovu opoziciju onda sam vidjela da meni tu nema mjesta. Mi smo ipak smatrali da pojedini ljudi koji vode ovu opoziciju ne rade to na pravi način“, rekla je Radmilović i dodala da će se o načinu djelovanja „dogovoriti sa regionalnim odborom“ stranke.

Branka Radmilović (Foto: Moja Hercegovina)

Odbornik Srpske radikalne stranke RS, Dragan Babić, mišljenja je da skupštinska većina ne postoji, te da se rad Skupštine temelji na ispunjavanju usluga pojedinim odbornicima. Posebne zamjerke Babić je imao na to što na Skupštini nije bilo riječi o budžetu Opštine.

„Skupštinska većina ne postoji. Sve se ponavlja kao u prošlom mandatu. Nijedna banka nije htjela da da kredit, nije se raspravljalo o budžetu, o revizorskom izvještaju. Stoga se može reći da je većina digla ruke od Bileće“, rekao je Babić.

Dragan Babić (Foto: Moja Hercegovina)

Sa druge strane, predsjednik Skupštine opštine Bileća, Blažo Vujović, tvrdi da će kredit od tri miliona biti realizovan uskoro. Kao razlog neodržavanja Skupštine puna tri mjeseca, Vujović je naveo nemogućnost postizanja dogovora sa koalicionim partnerima.

„Sigurno nije dobro da se ne poštuje budžetski kalendar. Pokušavali smo da pripremimo Skupštinu ali nismo uspjeli da je pripremimo sa koalicionim partnerima. Kredit će biti sigurno realizovan, međutim tri miliona nije malo i treba određeno vrijeme za to“, izjavio je Vujović.

Blažo Vujović (Foto : Moja Hercegovina/arhiv)

Na današnjoj sjednici odbornici su uspjeli usvojiti samo devet tačaka, koje su se uglavnom ticale prodaje opštinskog zemljišta. Ni danas, tri mjeseca od održavanja posljednje sjednice, bilećki odbornici nisu se dotakli pitanja od javnog značaja i interesa za građane Bileće.

Milena Koprivica

Autor