Ruski migovi sutra dolaze u Srbiju

Ruski lovci MiG 29 sutra dolaze u Batajnicu, poslije brojnih komplikovanih administrativnih procedura.

Plan je da svi dijelovi šest lovaca budu doprijemljeni do petka, 6. oktobra. Spektakularna premijera biće organizovana 20. oktobra.

Kako Sputnjik ekskluzivno saznaje, isporuka šest aviona kreće u podne iz Avijacijskog zavoda u Luhovicama pored Moskve, pa se očekuje da prvi transportni džin „Antonov 124“ na vojni aerodrom u Batajnici sleti oko 14 časova i 30 minuta. „Migove“ će dočekati nekolicina oficira Vojske Srbije i tehničari koji će ubuduće svoje radno vrijeme posvetiti isključivo tim moćnim mašinama koje već neko vrijeme sa nestrpljenjem iščekuju.

Ruski „migovi“ nedavno su osvježeni novom bojom u avio-zavodu u Moskvi, a nakon toga rastavljeni, kako bi u djelovima bili dopremljeni u Srbiju. Lovci nisu rastavljeni na sitne komade, ali je ponovno sastavljanje letjelica prilično komplikovano.

U takvom poslu ne smije da bude ni najmanjeg propusta. Zato sa „migovima“ stižu i ruski tehničari koji će raditi na sklapanju aviona zajedno sa srpskim kolegama. Plan je da svi dijelovi šest lovaca stignu u Srbiju do petka, 6. oktobra.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će avioni biti prikazani javnosti 20. oktobra na paradi povodom Dana oslobođenja Beograda. Zato je bilo neophodno da stignu nekoliko nedjelja ranije, kako bi bili spremni za prikaz. A on će, kako Sputnik saznaje, biti spektakularan.

Najavljen je dolazak specijalnog gosta Beograda i Srbije tog dana, ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua. Svečanost će pratiti defile jedinica Vojske Srbije, a u planu su demonstracija specijalne jedinice i naleti aviona. Kako se saznaje, nije isključena mogućnost da na nebu iznad glavnog grada još jednom zaplešu ruski „Striži“.

Ipak, glavna atrakcija biće „migovi“ koji već sada imaju nove oznake, boje srpske trobojke. Očekuje se da će tog dana javnost vidjeti i pilote, pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, koji će upravljati baš ovim mašinama. Oni su, dok je trajala komplikovana administrativna procedura za isporuku „migova“, u Rusiji prošli dodatne obuke.

Pomenimo i ono što gosti parade neće vidjeti tog dana, a jednako je važno — te skupe sisteme, pored samog aviona, prate paketi logističke podrške, ali i novi arsenal ubojitih sredstava. Dolaskom šest ruskih „migova“ Srbija će uskoro u potpunosti zaštititi svoje nebo, poslije niza godina problema sa kontrolom vazdušnog prostora.

Autor