RIK odbio Miroja Jovanovića: Preletačević ostaje kandidat za predsjednika

Republička izborna komisija odbila je prigovor novosadskog advokata Miroja Jovanovića koji je danas podnio na proglašenje predsjedničke kandidature Luke Maksimovića zvanog Ljubiša Preletačević Beli.

Ljubiša Preletačević - Beli
Ljubiša Preletačević – Beli

RIK je ovaj prigovor odbacio kao neosnovan. Željka Radeta iz SRS-a tražila je da se prigovor ipak usvoji, ali su za to glasala samo dva člana RIK-a.

Kako je navedeno u rešenju kojim se odbija prigovor, RIK je zaključio da smisao odredbe Uputstva o uključivanju naznake Grupa građana u naziv grupe građana ni na koji način nije povrijeđen.

“Ključno pitanje jeste – da li su birači koji su svojim potpisom podržali Predlog kandidata Luke Maksimovića za predsjednika Republike znali čiji prijedlog podržavaju i koga podržavaju, navodi se u obrazloženju odluke.

Dodaje se i da je „stav RIK-a da birači nisu bili dovedeni u zabludu i, samim tim, nenavođenje oznake GG u izjavama birača nije bilo suprotno duhu i smislu odredbe Uputstva“.

Podsjetimo, Republička izborna komisija juče je usvojila rješenje o kandidaturi Luke Maksimovića, alijas Ljubiše Preletačevića Belog, koji je podnijela grupa građana Beli – Samo jako.

Jutros je međutim, novosadski advokat Miroje Jovanović podnio, u svojstvu birača, prigovor Republičkoj izbornoj komisiji na proglašenje predsjedničke kandidature Luke Maksimovića zvanog Ljubiša Preletačević Beli.

Autor