Planetarijum gatačke školarce ”poveo put svemira”

GACKO – Gacko je prvi grad u Hercegovini koji je ugostio mobilni planetarijum, a ekskluzivnu priliku da ga posjete iskoristio je veliki broj osnovaca i srednjoškolaca.

Nenad Stević iz Astronomskog društva Srbije koje deluje pri Prorodnomatematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu kaže da je početna ideja bila da se, na djeci prihvatljiv način, prezentuju naučna saznanja iz oblasti astronomije.

„Draž jeste u tome da se naučna saznanja prikažu na jedinstven način, prijemčiv mladim generacijama. Interakcija je prisutna, a interesovanje veliko. Djeca nauče osnovne stvari o orjentaciji u prostoru, sunčevom sistemu, sazvežđima. Prilagođeno je svim uzrastima, za one mlađe koristimo jednostavnije termine, sa starijima je neka ozbiljnija priča, a i odrasli su oduševljeni“, kaže Stević.

U proteklih nekoliko godina koliko postoji mobilni planetarijum, članovi Astronomskog društva su obišli gotovo sve škole u Srbiji. Tako je, praktično, postao nezaobilazan dio nastavnog programa, ali i nastojanja da se nauka populariše. Dio je ponude u manifestaciji ”Noć istraživača”, pa su protekle nedelje baš na tom događaju bili u Banjoj Luci, saznajemo od Stevića.

Događaju nazvanom ”Putuj u svemir” organizacionu podršku u Gacku je pružila „Prosvjeta“ čiji je predsjednik, inače profesor geografije, Radomir Vučković posebno bio zadovoljan činjenicom da su đaci iz Gacka prvi u Hercegovini imali priliku da na ovaj način vide simulaciju kretanja nebeskih tijela.

”Putujemo kroz svemir, obilazimo sazvježđa, približimo se suncu i sve to u 40-tak minuta”, kaže Vučković.

Za veliki broj učenika ovo je bilo zanimljivo iskustvo koje nisu do sada imali priliku da vide, a ako bar jedno krene putem nauke, onda je cilj postignut, kaže Nenad Stević.

Milanka Kovačević

Tagovi:
Autor