Pijaća voda širom svijeta zagađena plastičnim vlaknima

Pijaća voda zagađena je plastičnim vlaknima u vodovodima širom svijeta, otkrila je laboratorijska analiza uzoraka iz brojnih svjetskih država.

Ilustracija

Ukupno je plastičnim vlaknima bilo zaraženo 83 odsto uzoraka, a najgore zagađenje otkriveno je u uzorcima iz Sjedinjenih Američkih Država i Indije.

Čak i u ‘najčišćim’ zemljama poput Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, zagađeno je bilo čak 72 odsto uzoraka. U prosjeku, u svakih pola litra uzorka u SAD-u pronađeno je 4,8 plastičnih vlakana, dok je u Evropi pronađeno 1,9 vlakana.

Laboratorijska analiza potvrdila je strepnje nekih naučnika da je zagađenje mikročesticama plastike dostiglo globalne razmjere. Do sada su se mjerenja fokusirala na zagađenje u okeanima, no ovo je prvi put da se proučavala voda za piće.

“Ne znamo koje su opasnosti po zdravlje, i stoga bismo trebali biti oprezni i smjesta uložiti trud kako bi otkrili rizike, rekla je dr. Ana Mari Mahon sa Galvej-Mayo tehnološkog instituta, koja je provela istraživanje.

Mahon je upozorila kako postoje dvije potencijalne opasnosti – plastične nanočestice, te opasne hemikalije i spojevi koji se mogu nalaziti u plastici.

“Ako smo pronašli vlakna, moguće je da su prisutne i nanočestice, koje ne možemo mjeriti. Jednom kada su veličine nanometra, bez problema mogu ući u stanice organizma, znači i u organe, a to je razlog za zabrinutost, kazala je ona.

Provedena analiza je pronalazila čestice koje su veće od 2,5 mikrona, što je 2500 puta veće od nanometra.

Razmjere zagađenja mikroskopskim česticama plastike tek polagano postaju vidljive. Nedavna ispitivanja u Njemačkoj otkrila su čestice i vlakna u svih 24 uzoraka piva koje su testirali, kao i u medu i šećeru. U Parizu su znanstvenici 2015. godine otkrili čestice mikroplastike kako padaju kroz vazduh, i procijenili kako 10 tona plastičnih vlakana padne na grad svake godine. Otkrili su da su u zraku prisutne i u kućama.

Stručnjaci strahuju da su glavni izvor zagađenja čestice nošene vjetrom. U Libanonu, voda iz gradske mreže napaja se iz prirodnih izvora, no svejedno su otkrivena vlakna u 94% uzoraka.

Autor