Ove godine bez obilježavanja u Dobrovoljačkoj

Obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica, ove godine biće organizovano samo u Miljevićima u Republici Srpskoj, za razliku od prethodnih godina, kada je ovaj događaj obilježavan i u Sarajevu.

Dobrovoljačka ulica/ Arhiva
Dobrovoljačka ulica/ Arhiva

Odluku o tome danas je donio Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, a odluka je „privremenog karaktera i biće na snazi sve dok se ne obezbijede uslovi za dostojanstveno i bezbjedno obilježavanje stradanja u Federaciji BiH”, javlja N1.

Odbor je donio odluku i da se obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Tuzli – Tuzlanska kolona, ove godine organizuje samo u Bijeljini, a ne kao prethodnih godina i u Tuzli na Brčanskoj malti.

„Procjena Odbora je da aktuelna bezbjednosna situacija nije povoljna za održavanje skupa visokog rizika u Dobrovoljačkoj, zbog najava da se istog dana, 3. maja, obilježava i 25 godina od osnivanja Zelenih beretki”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS.

Odbor, takođe, smatra da nije opravdano uporno nerazumjevanje i odbijanje kantonalnih vlasti da se postavi spomen-ploča u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Na današnjoj sjednici Odbora usvojen je program obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, u okviru kojeg će, prvi put ove godine, u Banjaluci biti organizovan marš „Besmrtnog puka”, povorka potomaka antifašista, koji će tokom šetnje na potezu od parka Petar Kočić do Trga palih boraca nositi fotografije svojih predaka, poginulih u toku Drugog svjetskog rata.

Autor