Nevrijeme u Evropi: Temperature pale na minus 40, ima mrtvih

Dijelovi Evrope u saobraćajnom su haosu danas, kada su temperature pale ispod nule, a obilan snijeg blokiro ceste, što je izazvalo nekoliko teških saobraćajnih nesreća i oluje na moru koje nisu viđene desetinama godina.

Ilustracija
Ilustracija

Dvadesetogodišnji mladić poginuo je, a njegovi saputnici teško su povrijeđeni kada je izgubio kontrolu na zaleđenoj cesti u zapadnoj Njemačkoj. Dva kamiona sudarila su se na autoputu na jugu zemlje uzrokujući štetu od pola miliona evra. Na sjeveru Švedske stotinjak putnika zapelo je u vozu kome su otkazali motori u selu 50 kilometara južno od Gallivarea. Za lokalni list oni su izjavili kako su se stisnuli jedni uz druge da bi se zagrijali, prije nego što su ih seljani prebacili u crkvu.

Jaki vjetrovi koji su stigli s hladnom olujom Aksel i visoka plima pogodili su obalne dijelove Njemačke i Skandinavije.

“Zabilježili smo stogodišnji rekord nivoa mora u Sonderborgu, Bagenkopu, Asbenari i drugim obalnim mjestima”, rekao je portparol danskog meteorološkog zavoda.

Nivo mora ponegdje je bio viši za 1,8 metara, no stručnjaci očekuju da će u četvrtak početi da opada. Dramatični vremenski uslovi doveli su do otkazivanja trajektnih veza u Baltičkom moru, a temperature u nekim dijelovima skandinavskog poluostrva dosezale su -40 stepeni.

Poplave su nosile automobile u njemačkim gradovima Luebecku i Flensburgu, a dijelovi starog grada Luebecka koji je pod zaštitom UNESCO-a nedostupni su za pješake. Vlasti u Bavarskoj proglasile su uzbunu na lavinu pošto je gomila snijega zasula tu saveznu državu na jugu Njemačke. Meteorolozi kažu da se oluja sada kreće preko Baltika prema Bjelorusiji.

Autor