Nastavnica iz Niša najmaštovitija na svijetu

Ana Živković, nastavnica engleskog jezika u OŠ „Čegar” iz Niša, izabrana za najboljeg predavača na „Majkrosoftovoj” konferenciji u Torontu na kojoj je učestvovalo 300 nastavnika iz 83 zemlje.

baaa
FOTO: Printskrin

Časovi Ane Živković odavno nisu obični. Engleski jezik djeca u osnovnoj školi “Čegar” uče kroz kontakte  putem Skajpa odlazeći na različite virtuelne ekskurzije.

,,Najzanimljiviji je meni čas bio kada smo bili u posjeti zoološkog vrta, čovjek iz zoološkog vrta nam je pokazao kamerom sve životinje i odgovarao na naše pitanja”, kaže Branka Jovanović.

,,Radili smo neke testove na nekom sajtu pa smo u ranijim razredima svi dolazili ovde da pričamo na Skajpu, pa su mi časovi zabavniji nego ostali”, kaže Đorđe Pejčić.

Sve je počelo tako što je nastavnica Ana učenicima predložila da na času razgovaraju sa rodjacima koji žive u inostranstvu.

,,Vidjela sam po njihovim reakcijama da i oni stidljivi, neki mi malo kad podignu ruku i žele nešto da kažu, sada kada razgovaramo putem Skajpa sa vršnjacima recimo iz australije ili iz amerike, oni žele da priđu kameri i žele da postave pitanje”, kaže Ana Živković, nastavnica engleskog jezika.

Problemi u školama širom svijeta su, kaže Ana, slični – loše opremljene učionice, nedostatak prostora, interneta. U niškoj osnovnoj školi Čegar ipak su uspjeli da budu inovativni.

,,Svi mi koji radimo, da kažem nešto novo, kada vidimo koliko to radosti kod djece proizvede, onda prosto zaboravite na probleme koje mi u školstvu danas imamo”, kaže Nataša Ćirić, učiteljica.

,,Izuzetno mi je drago što pored Ane i mnoge kolege su prihvatile te metode”, kaže Goran Dinić, direktor škole.

,,Iziskuje jako dugo planiranja i moje slobodno vrijeme, koje ja utrošim da organizujem te časove i da nađem partnere sa kojima bismo to realizovali, ali generalno moji đaci su moja motivacija tako da ja stalno gledam da izađem u susret njihovim željama”, kaže Ana.

Đaci su poželeli da razgovoraju sa astronautima sa internacionalne svemirske stanice, Ana kaže da već duže vreme ne uspeva da stupi u kontakt, ali da naravno neće odustati.

Politika/RTS

Autor