Napravite sami sprej protiv komaraca: Prirodno, jeftino i djeluje

Ljeto, osim lijepog vremena, sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. Iako su oni sami po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza. U te svrhe možete da se poslužite kupovnim sprejevima punim hemikalija, ili da se odlučite za mnogo prirodniju varijantu.

Ovi sprejevi su bezbjedni i za djecu i za odrasle

– Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica – kaže dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut.

Ove biljke su rasprostranjene na našim područjima, nisu skupe i učinkovite su. Za početak će vam biti potrebna voda, medicinski alkohol, menta i lavanda.

Šolju vode prokuvajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je miješano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijeni rastvor pomiješajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem i vaš sprej je gotov.

Iako je ovaj sprej jako djelotvoran, dr Stojković naglašava da treba izbjegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namijenjen dječijoj koži.

– Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o djeci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće – savjetuje dr Stojković.

Zato isprobajte ovaj drugi  recept, koji ne sadrži alkohol, a nešto je jači i intenzivniji. Trebaće vam litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mješavine.

Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smjesa svakodnevno promućka.

Nakon potrebnog perioda, biljke ocijedite, a dobijenu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.

Prije upotrebe, aromatično sirće pomiješajte sa vodom u razmjeri 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.

Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dječija koža reaguje, savjetuje fitoterapeut. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rješenje iz prirode.

– Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, u pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske eakcije na ujed komarca – kaže dr Ljubinka Stojković.

Autor