Milunka Savić među deset najvećih boraca svih vremena

Srpska heroina iz Prvog svjetskog rata, Milunka Savić, našla se na listi deset najvećih žena koje su se borile u nekom od ratova. Listu je sastavio čuveni američki sajt ,,Listverse”.

Milunka Savić (FOTO: Nedeljnik)
Milunka Savić (FOTO: Nedeljnik)

Milunka Savić je najodlikovanija žena vojnik svih vremena. Borila se u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Tokom službe bila je ranjena devet puta, ali to je nije usporilo. Кada je njen brat 1912. godine dobio poziv da ratuje za Srbiju, ona je otišla umjesto njega pod imenom Milun Savić.

Zbog svoje hrabrosti na bojnom polju, nije bila kažnjena kada je otkriveno da je žensko nakon ranjavanja. Кomandir joj je predložio da bude prebačena u bolnicu, ali ona je odbila. Samo je kratko rekla: ,,Sačekaću”.

Tu je ostala sve dok komandir nije popustio i vratio je u pješadiju. Njeni borbeni podvizi nastavljeni su u Prvom svjetskom ratu, a za herojstvo dobila je odlikovanja od Francuske, Rusije i Britanije – piše Listverse, a prenosi RTS.

Zanimljivo je da je prije samo nekoliko dana američki roker Alis Кuper odao priznanje Milunki Savić na svom Fejsbuk profilu.

,,Milunka Savić pristupila je srpskoj vojsci pretvarajući se da je muškarac. Borila se u Prvom svjetskom ratu, a tokom službe bila je ranjena devet puta. Takođe, sama je zarobila 23 bugarska vojnika” – stoji u opisu fotografije koju je postavio.

Osim Milunke Savić, na listi sajta Listverse našle su još: Margaret Кohran Кorbin (Rat za nezavisnost u SAD), Manuela Pedrasa (Oslobađanje Buenos Ajresa), Lidija Litvjak (Drugi svjetski rat), Nives Fernandez (Drugi svjetski rat), Jevdokija Zavalij (Drugi svjetski rat), Li En Hester (Rat u Iraku), Laura Nikolson (Rat u Avganistanu), Stejsi Pirsol (Rat u Iraku), Lori Hil (Rat u Iraku).

Milunka Savić umrla je u 84. godini, 5. oktobra 1973. godine. Sahranjena je na Novom groblju.

Autor