Merkator i formalno preuzeo Konzumove trgovine u BiH

Time je formalizovan već ranije postignut sporazum u okviru koncerna Agrokor da trgovine koje je prilikom kupovine Merkatora u BiH preuzeo Konzum ponovo postanu dio Merkatorove mreže, odnosno brenda Merkator.

Reagujući na nove objavljene podatke o poslovanju Agrokora koji slijede iz revizije njegovog poslovanja, slovenski ministar privrede Zdravko Počivalšek kazao je novinarima da ga negativni rezultati Agrokora koji je 2014. godine kupio Merkator ne iznenađuju jer se hrvatski koncern nije širio na zdravim temeljima, a ponovio je da će slovenska vlada i u sadašnjoj krizi Agrokora nastojati zaštititi slovenski javni interes.

“Nećemo dopustiti da se kriza u Agrokoru prenese na Sloveniju kao zarazna bolest i vjerujem da će vlada u slučaju takvih pokušaja aktivirati sva moguća pravna sredstva da se to spriječi”, kazao je Počivalšek na konferenciji za novinare u Ljubljani.

U razgovoru za mariborski list “Večer” Počivalšek je rekao da je posebni zakon kojeg je slovenska vlada donijela nakon što je u Hrvatskoj donesen “lex Agrokor” zaštitio javni interes u Sloveniji jer je slovenskim zakonom “suspendovano” pravilo po kojem matična vlasnička kompanija može diktirati ovisnim firmama poslovne odluke. Na taj je način spriječeno finansijsko iscrpljivanje Merkatora, kazao je Počivalšek.

Slovenski mediji u vezi krize Agrokora i njegovog odnosa s Merkatorom navode da bi slovenska vlada voljela da u Merkatoru dođe do nove vlasničke strukture i promjena u poslovnoj politici, kako bi Merkator dugoročno mogao opstati na tržištu u jakoj konkurenciji stranih trgovačkih lanaca, budući da je kompanija od velike važnosti kao kanal prodaje slovenskog prehrambeno-industrijskog sektora, ali i za tržište rada s obzirom da Merkator samo u Sloveniji zapošljava desetak hiljada radnika, piše Hina.

Tagovi:
Autor