Lokalni izbori u 38 opština na Kosovu i Metohiji

Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori, treći od samoproglašene nezavisnosti 2008. Biraju se predsjednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama.

FOTO: N1

Biračka mjesta na Kosovu i Metohiji su otvorena u 07.00 a glasaće se do 19 časova.

Na desetak biračkih mjesta na Gori na krajnjem jugu Kosova zamjenjeni su članovi biračkih odbora Jedinstvene Goranske partije koja je u koaliciji sa Srpskom listom u kosovskoj skupštini, javlja reporter RTS-a.

Predstavnici te stranke kažu da je riječ o ciljanoj promjeni njihovih članova kako bi se stvorila konfuzija među tri hiljade birača u tom dijelu Kosova.

Predsjednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je jutros u izbornom mjestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

Prema ocjenama analitičara, izbori predstavljaju prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspjeh na parlamentarnim izborima, koji je srpskoj zajednici vratio politički uticaj u Prištini.

Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt – 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Na birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština.

Kosovski Srbi će na izbore izaći sa 18 lista i nastupiće u 21 opštini – u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina.

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada je počela izborna tišina.

Beograd podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora na KiM ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da “rasture” Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji.

Autor