Ljubinjac Miloš Budinčić u zatvoru u Rijeci – švercovao puške, pištolje i marihuanu

Dvadesetdvogodišnji Ljubinjac Miloš Budinčić smješten je juče u riječki zatvor, nakon što je zatečen kako preko granice krijumčari oružje i drogu. On je otkriven sa zabranjenim tovarom u ponedjeljak uveče na graničnom prelazu Rupa, na izlasku iz Hrvatske prema Sloveniji. 

milos-budincic
Foto: Roni Brmalj (Novilist.hr)

Zbog sumnje da u vozilu ,,hjundai“ prevozi nedozvoljene predmete priveden je na kriminalističko istraživanje. Tokom pretrage vozila, obavljene po nalogu sudije Županijskog suda u Rijeci, pronađene su tri automatske puške, pištolj, 49 komada streljiva, te paket marihuane težine 1.099 grama. Sve mu je to zaplijenjeno, javlja hrvatski portal Novi list.

Navodi se da su iz Službe organizovanog  kriminala PU primorsko-goranske i granične policije, u saradnji sa službenicima policije, proveli kriminalističko istraživanje protiv državljana BiH koji je kazneno prijavljen za dva kaznena djela, nedozvoljeno posjedovanje oružja i promet drogama.

Budinčić je Ljubinjac, ali već nekolike godine živi u Sarajevu, gdje mu je trenutno prebivalište. On je juče priveden je sudiji Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja mu je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela. Određena je i visina garancije od 75 hiljada kuna (oko 20.000 KM), čijim plaćanjem može biti pušten da se brani sa slobode.

U izvještaju Novog lista navodi se da mediji pišu da je Trebinjac Miloš Budinčić uspio s oružjem i drogom preći u Hrvatsku, iako se nalazi na takozvanoj “voč listi (Watch list) osoba koje predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost. U BiH se još uvijek rasvjetljava slučaj, a pokrenuta je i interna istraga u graničnoj policiji, nakon što je Budinčić prešao granični prelaz Crveni Grm kod Ljubuškog i ušao na teritoriju Hrvatske.

Granična policija BiH na vrijeme je obaviještena da će osoba s takozvane voč liste u ponedjeljak popodne, vozeći oružje i drogu, pokušati preći na teritoriju Hrvatske, ali je Budinčić ipak u tome uspio. Nakon toga su bezbjedonosne službe BiH o svemu obavijestile hrvatsku policiju koja je kasnije presrela i uhapsila Budinčića.

Autor